Obavijesti

News

Komentari 4

Preminuo hrvatski fotoreporter Toni Hnojčik u dobi od 67 god.

Preminuo hrvatski fotoreporter Toni Hnojčik u dobi od 67 god.
1

Posljednji ispraćaj Tonija Hnojčika bit će na gradskom groblju u Daruvaru u subotu 31. ožujka u 13 sati, a komemoracija će biti održana u Novinarskom domu

VIDEO

U Zagrebu je u srijedu u dobi od 67 godina preminuo Toni Hnojčik, jedan od najproduktivnijih hrvatskih fotoreportera.

Hnojčik je rođen 19. svibnja 1951. godine u Daruvaru, a već kao dvadesetogodišnjak postao je profesionalni fotograf/fotoreporter.

Studirao je na Filmskoj akademiji u Pragu, a po povratku u rodni Daruvar surađivao je s raznim novinama uključujući Vjesnik i Večernji list, dok je stalno bio zaposlen u tjedniku Jednota koji je izlazio na češkom jeziku.

Tijekom Domovinskog rata izvještavao je s ratišta u Zapadnoj Slavoniji za Jednotu i Večernji list, a potom za tjednike Globus te Arenu. U vrijeme Domovinskog rata Hnojčikove fotografije objavljivane su i u inozemnim medijima, a neke ekskluzivne snimke poput onih iz akcija Bljesak i Oluja postale su svjetski poznate. O njegovom ratnom putu jedna je njemačka televizija snimila dokumentarni film.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U prosincu 2010. objavljena je i knjiga s više stotina njegovih ratnih fotografija snimljenih u Zapadnoj Slavoniji između 1990. i 1995. godine pod nazivom "To sam radio u ratu, sine".

Potom je radio kao slobodni fotoreporter, te se bavio umjetničkom fotografijom i imao više zajedničkih i samostalnih fotografskih izložbi. Više godina bio je i član redakcije stručnog časopisa Novinar u izdanju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Za svoj rad Hnojčik je primio mnogobrojna priznanja, među kojima "Zlatnu kameru", godišnju nagradu HND-a, te "Zlatni objektiv", nagradu Hrvatske udruge radija i novina.

Posljednji ispraćaj Tonija Hnojčika bit će na gradskom groblju u Daruvaru u subotu 31. ožujka u 13 sati, a komemoracija će biti održana u Novinarskom domu u Zagrebu u utorak 3. travnja u 12 sati.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a