Obavijesti

News

Komentari 0

Preminuo je bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf

Preminuo je bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf
3

Od 2016. živio je u samonametnutom egzilu u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, preuzeo je vlast od bivšeg premijera Nawaza Sharifa u vojnom udaru 1999., imenovao se predsjednikom 2001.

VIDEO

Bivši pakistanski predsjednik general Pervez Musharraf preminuo je u Dubaiju nakon dugotrajne bolesti u Dubai American Hospital, navodi se u priopćenju pakistanske vojske. Imao je 79 godina.

U izjavi poslanoj CNN-u, visoki vojni dužnosnici izrazili su "iskrenu sućut" povodom "tužne smrti generala Perveza Musharrafa".

- Neka Alah blagoslovi dušu preminulog i da snagu ožalošćenoj obitelji - stoji u priopćenju.

Odavanja počasti i poruke sućuti pristigle su od pakistanskih političara. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif izrazio je svoju "sućut i suosjećanje s obitelji" bivšeg čelnika u izjavi od nedjelje.

Predsjedavajući pakistanskog Senata, Muhammad Sadiq Sanjrani, također je izrazio svoju "duboku tugu i žalost", dok je stranka Tehreek-e-Insaf, koju vodi bivši premijer Imran Khan koji je svrgnut izglasavanjem nepovjerenja prošle godine, rekla: "Naše molitve i sućut idu njegovoj obitelji i dijelimo njihovu tugu."

FILE PHOTO: Pakistan's General Pervez Musharraf salutes during the playing of Pakistan's national anthem at the Joint Staff headquarters in Rawalpindi

Bivši vođa, koji je od 2016. živio u samonametnutom egzilu u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, preuzeo je vlast od bivšeg premijera Nawaza Sharifa – starijeg brata Shehbaza Sharifa – u vojnom udaru 1999. i imenovao se predsjednikom 2001. dok je ostao na čelu vojske. Nastavio je voditi Pakistan kao predsjednik do 2008.

Musharraf je nakon terorističkih napada 11. rujna postao ključni saveznik Sjedinjenih Država, a pokušao je postati i nezaobilazna osoba u borbi protiv islamskog ekstremizma. No njegovo vrijeme na vlasti bilo je obilježeno kontroverzama i optuživan je za rašireno kršenje ljudskih prava i ugnjetavanje.

Ispred pakistanskog konzulata: U stampedu poginulo 15 ljudi
Ispred pakistanskog konzulata: U stampedu poginulo 15 ljudi

Njegov mandat bio je isprekidan s dva neuspjela pokušaja ubojstva 2003. U studenom 2007. proglasio je izvanredno stanje, suspendirao pakistanski ustav, smijenio glavnog suca i zamračio neovisne TV kuće. Musharraf je rekao da je to učinio kako bi stabilizirao zemlju i borio se protiv rastućeg islamističkog ekstremizma. Akcija je izazvala oštre kritike Sjedinjenih Država i zagovornika demokracije. Pakistanci su otvoreno tražili njegovu smjenu.

Pod pritiskom Zapada Musharraf je kasnije ukinuo izvanredno stanje i raspisao izbore, održane u veljači 2008., na kojima je njegova stranka loše prošla. Podnio je ostavku u kolovozu 2008. nakon što je vladajuća koalicija počela poduzimati korake za njegov opoziv.

FILE PHOTO: Former Pakistani President Pervez Musharraf addresses members of Britain's Pakistani community in Birmingham, central England

Musharraf je potom otišao u egzil, ali se vratio u Pakistan 2013. s ciljem da se kandidira na državnim izborima u zemlji. Umjesto toga, njegovi su se planovi raspleli jer se zapleo u mrežu sudskih slučajeva koji su se odnosili na njegovo vrijeme na vlasti.

Godine 2019. u odsutnosti je osuđen na smrt zbog veleizdaje. Presuda je kasnije poništena.

Pakistanski sud osudio na smrt bivšeg predsjednika Mušarafa
Pakistanski sud osudio na smrt bivšeg predsjednika Mušarafa

Musharraf je živio u Dubaiju od ožujka 2016., kada je pakistanski Vrhovni sud ukinuo zabranu putovanja, dopuštajući mu da napusti zemlju kako bi tamo zatražio liječenje.

Bio je oženjen sa Sehbom Musharraf i imao je sina i kćer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH