Obavijesti

News

Preminuo je Silvije Tomašević

Preminuo je Silvije Tomašević

Preminuo je Silvije Tomašević, hrvatski novinar i publicist te dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista i Hrvatske radio televizije iz Rima i Vatikana

Tomašević je rođen 6. studenog 1949., a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je Večernjeg lista iz Slavonskog Broda, a od 1974. prešao je u Vjesnik.

Od 1975. je u uredništvu Vjesnika u Zagrebu, novinarom u unutarnjoj politici, pa zatim postaje urednikom više rubrika da bi na koncu postao urednikom vanjske politike odakle odlazi 1984. za dopisnika Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana od 1984. do 1989. godine.

Od 1990. dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Iz Rima i Vatikana javlja se za hrvatski radio i televiziju (HRT). Piše za hrvatsku novinsku agenciju HINU, te se javlja za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle.

Od 1992. do 2006. godine radio je na radiju RAI Internazionale. Izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990. godine.

Od 1991. pisao je za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani. Od 2013. godine pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.

Plenković izrazio sućut 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Silvija Tomaševića u povodu smrti tog doajena hrvatskog novinarstva za kojega je naveo da je kao jedan od najvećih hrvatskih novinara i publicista ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj medijskoj sceni.

S tugom sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti gospodina Silvija Tomaševića, doajena hrvatskog novinarstva, napisao je u sućuti premijer, dodavši da je odlazak Tomaševića nenadoknadiv gubitak za hrvatsko novinarstvo.

U svojoj bogatoj karijeri isticao se posebnim stilom, nadahnutim, inteligentnim i britkim komentarima. S užitkom smo pratili njegova javljanja iz Rima i Vatikana gdje je niz godina pratio rad Svete Stolice, a uvijek je bio prepoznatljiv po informiranosti i obrazovanosti.

Kao jedan od najvećih hrvatskih novinara i publicista ostavio je neizbrisiv trag na hrvatskoj medijskoj sceni. Nedostajat će mnogima koji su pratili njegov plodonosan rad, napisao je premijer, uz izraze sućuti i suosjećanja prema obitelji.

Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana, preminuo je od posljedica teške bolesti, objavilo je u nedjelju Hrvatsko novinarsko društvo (HND).