News

Komentari 21

Preminuo Miroslav Lazanski, vojni analitičar i bivši novinar koji je huškao JNA na Hrvatsku

Preminuo Miroslav Lazanski, vojni analitičar i bivši novinar koji je huškao JNA na Hrvatsku

Preminuo je u svom domu u Beogradu od posljedica srčanog udara. Početkom rata iz Zagreba je otišao u Beograd i pretvorio s u najglasnijeg zagovornika velikosrpske agresije na Hrvatsku

Miroslav Lazanski, veleposlanik Srbije u Rusiji, preminuo je u 71. godini, javljaju mediji iz Srbije.

Preminuo je u svom domu u Beogradu od posljedica srčanog udara.

Lazanski je bio pisac i novinar, a u regiji je godinama bio poznat kao vojni analitičar. 

U veljači 1991. otišao je u Beograd i počeo pisati za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izvještavao je iz ratova u Afganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Libanonu, iz iračko-iranskog sukoba, tijekom operacije Pustinjska oluja, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu...

Hrvatskoj je javnosti poznat iz predratnog razdoblja i to u prilično negativnom kontekstu. Lazanski je predlagao zapovjedniku JNA Veljku Kadijeviću vojni puč, smatrajući da “I to bi bilo bolje od ovog krvavog raspada”. Njegova su gostovanja na televiziji mnogi okarakterizirali kao huškačka i arogantna. U Vučićevoj eri bio je zadužen za zidanje mitova o grandioznosti srpske vojske i za relativiziranje Miloševićevih zločina.

Na srpskim izborima 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić. Lazanski je 2019. imenovan za veleposlanika u Moskvi.

Najčitaniji članci