Obavijesti

News

Komentari 9

Preporod: Nacionalni su štetni! NCVVO: Desetogodišnja djeca su zrelija od vašeg sindikata!

Preporod: Nacionalni su štetni! NCVVO: Desetogodišnja djeca su zrelija od vašeg sindikata!
2

Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović koji provodi Nacionalne ispite upozorava kako predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić iznosi neistine o ispitima, te da plaši javnost

VIDEO

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u ožujku provodi nacionalne ispite među učenicima četvrtih i osmih razreda osnovnih škola. Četvrti razredi ispite iz tri predmeta pišu ovaj tjedan, a osmi iduća dva tjedna pisat će ispite iz devet predmeta. 

Prosvjetni sindikat Preporod u utorak je objavio oštro priopćenje o ispitima koji se provode treću godinu i imaju za cilj objektivno procijeniti razine postignuća učenika na nacionalnoj razini. Odnosno, provjeriti koliko djeca znaju kad završavaju razrednu nastavu, odnosno osnovnoškolsko obrazovanje.

Šibenik: Započelo pisanje nacionalnog ispita iz Hrvatskog jezika za učenike četvrtog razreda

"Nacionalni ispiti koji su se jučer započeli provoditi u osnovnim školama–besmislena su i višestruko štetna aktivnost. Besmislena jer nitko ne zna odgovoriti na pitanje koji je smisao akcije koja ravnateljima zadaje organizacijske muke, učenike nepotrebno plaši, njihove roditelje bezrazložno brine, a učitelje svojski ljuti. Sve će to stajati više milijuna eura koji su se mogli puno smislenije potrošiti. Još se jednom pokazalo kako je aktualna prosvjetna vlast umješna u trošenju novca koji nema na ono bez čega se moglo i što školstvu ne donosi ništa dobra", započeo je potpisnik priopćenja, predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Ispitom iz hrvatskog jezika za četvrtaše kreću nacionalni ispiti
Ispitom iz hrvatskog jezika za četvrtaše kreću nacionalni ispiti

'Što je s gradivom?'

Stipić je upozorio i na činjenicu da je ovo drugo polugodište, prilično važno za, primjerice, osmaše koji se pripremaju za upis srednje, isprekidano brojnim praznicima, a onda i nacionalnim ispitima.

"Koliko zbog njih nastavnih sati neće biti održano, koliko će gradiva ostati površno obrađeno ili nedovoljno utvrđeno, koliko će vremena za ispitivanje manjkati?!", navodi dalje Stipić te posebno ističe nepravdu prema učiteljicama i nastavnicima u školama koji "nisu plaćeni za dežuranje na ispitima", za razliku od svih ostalih uključenih u provedbu.

Nacionalne ispite pisali su svi učenici četvrtog razreda osnovnih škola: 'Nije bilo teško'
Nacionalne ispite pisali su svi učenici četvrtog razreda osnovnih škola: 'Nije bilo teško'

'Iznosite neistine'

Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović nije mu ostao dužan. Javnim priopćenjem poručio je Stipiću i Preporodu kako iznose "neistine i tendenciozne zaključke koji ničim nisu potkrijepljeni".

"Prije svega ispiti nisu počeli jučer (Priopćenje od 6. ožujka), nego 4. ožujka što je već mjesecima poznato svim školama i hrvatskoj javnosti, ali ne i potpisniku Priopćenja. Ako potpisnik Priopćenja do sada nije shvatio, citiram, "smisao akcije“ provedbe nacionalnih ispita, ponovit ću već niz puta ranije rečeno. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije imala standardizirano vanjsko vrednovanje učeničkih postignuća na kraju završnog ciklusa osnovnoškolskog obrazovanja (četvrti i osmi razred). Ispiti će poslužiti učenicima i roditeljima da temeljem standardiziranog ispita, koji je vrednovan od neutralnog i objektivnog ocjenjivača, usporede svoje rezultate u odnosu na prosjek škola ili u odnosu na nacionalni prosjek. Također, škole će moći vidjeti gdje se nalaze u odnosu na prosjek osnivača ili prosjek države. Nijedna ozbiljna promjena u obrazovanju ne bi se smjela donositi bez snimke stanja, a osobito kad je u pitanju promjena predmetnih kurikula", navodi Filipović.

'Učenici nisu pokazali nikakav otpor'

 Filipović napominje kako nema ništa protiv kritike i sindikalnog aktivizma, ali ne kad on služi tome da netko dobije prostor u javnosti.

Šibenik: Započelo pisanje nacionalnog ispita iz Hrvatskog jezika za učenike četvrtog razreda

"Nije korektno svjesno iznositi neistine pa tvrditi da „nacionalni ispiti učenike nepotrebno plaše“, a roditelje bezrazložno „brine“ iako je Centar od početka poručivao učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima da se za ispite ne treba posebno pripremati jer želimo dobiti realnu sliku učeničkih postignuća i trajno stečenih znanja na kraju obrazovnog ciklusa. Od navedenog sindikata puno su zreliji desetogodišnji učenici koji su u javnosti rekli da im ispit nije bio stresan i da ničim nisu pokazali otpor prema ispitu", nadalje piše.

Filipović zaključuje i kako je "dirljiva je briga za ravnatelje škola potpisnika Priopćenja o kojima u svim godinama sindikalnog djelovanja nikad ništa nije lijepo rekao, naprotiv". Ravnatelj NCVVO-a zahvalio je svim ravnateljima, učiteljima i nastavnicima na trudu u provedbi ispita.

Svaki osmi osmaš pao fiziku, engleski jezik bolje znaju nego materinji, svaki treći odličan
Svaki osmi osmaš pao fiziku, engleski jezik bolje znaju nego materinji, svaki treći odličan

Prosječni rezultati

Inače, dosad provedeni nacionalni ispiti redom su pokazali kako učenici imaju prosječna postignuća i znanja u svim predmetima. Gledajući prosjeke ocjena, u Hrvatskoj više od 50 posto učenika prolazi odličnim, a vrlo je visok postotak i čistih odlikaša u osnovnoj školi. No već u prvim razredima srednjih škola te ocjene postaju bliže onome što pokazuju i nacionalni ispiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo