Obavijesti

News

Komentari 35

Prepoznaj lažnjak: Najčešće se krivotvore novčanice od 200 kn

Prepoznaj lažnjak: Najčešće se krivotvore novčanice od 200 kn
1

OPIPAJ, PREGLEDAJ Krivotvorenu novčanicu može svatko prepoznati ako joj opipa reljef i pogleda je prema svjetlu, kaže Zvonimir Ćorić, vještak HNB-a za novčanice

VIDEO

Evo 10 znakova kako prepoznati lažnu novčanicu od 200 kuna:

Osjetiti šuškavost papira i reljefni tisak, pogledati prema svjetlu da se vidi vodeni znak, zaštitna nit i prozor te titrati novčanicom kako bi provjerili preljevajuće boje i kinegram jednostavne su provjere koje treba napraviti kad se prima novac. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:59

- Da je prodavačica samo podigla novčanicu prema svjetlosti, primjetila bi da nema vodenog znaka. A prevarant bi brzo pobjegao vidjevši da ona kontrolira novčanice - rekao je Zvonimir Ćorić, vještak za novčanice trezora Hrvatske narodne banke pokazujući krivotvorenu novčanicu od 200 kuna.

Pod prstima se osjeti tisak

Nije imala vodeni žig koji se vrlo lako primjeti ako se novčanica pogleda prema svjetlu.

- Krivotvorine ulaze nepažnjom zaposlenika, najviše onih u kioscima. Rade automatizmom i ne pregledavaju novčanice, pogotovo ako su gužve. Krivotvorine su najčešće loše i svatko bi ih morao moći prepoznati, a pogotovo oni koji rade s novcem - dodao je Ćorić.  

Krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje pa HNB poziva građane na pojačan oprez. Detaljan opis obilježja novčanica i kako ih prepoznati može se naći na stranicama HNB-a. 

- Treba osjetiti papir, njegovu šuškavost jer nova novčanica šuška te elastičnost pamučnog papira. Može biti pohabana i više ne šuškati no to je tek prvi korak provjere. Na novčanici je duboki tisak i mora se osjetiti reljef, što se može i neprimjetno provjeriti. Svi bi trebali novčanice pogledati prema svjetlu. Tada se vidi vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar - pojašnjava Ćorić načine provjere.

Lažnih je puno više nego lani

Pokazuje nam uređaj koji emitira različite valne duljine svjetlosti koji mu pomaže pri kontroli novčanica. U njega stavlja lažnu i pravu novčanicu od 200 kuna. 

Lažna je imala i imitaciju holograma koju zbog nedovoljno pažnje blaganik nije uočio, već su ju pronašli u banci pri predaji pologa. Upravo su novčanice od 200 kuna one koje se najčešće krivotvore. U prvih šest mjeseci ove godine pronašli su ih 301, a ukupno je bilo 353 krivotvorenih novčanica, 64,2 posto više nego lani u istom razdoblju. Osim kuna, pronašli su i 282 strane novčanice. Najviše je eura, 206. Od 50 eura bilo ih je 75, a 69 od 20 eura. Našli su i 71 novčanicu od stotinu dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca