Obavijesti

News

Komentari 213

Capak objasnio plan cijepljenja: Naručili smo 2,7 milijuna doza

Capak objasnio plan cijepljenja: Naručili smo 2,7 milijuna doza

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu obratit će se javnosti u 11 sati s novim informacijama o korona virusu u Hrvatskoj

VIDEO

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15513. U Zagrebu je ponovno velik broj novozaraženih, skoro duplo nego što je to bilo u utorak, 261. Veliki brojevi novozaraženih su i u Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Nacionalni stožer obratit će se javnosti u 11 sati s više informacija o korona virusu. 

Krunoslav Capak osvrnuo se na trenutnu situaciju i objasnio plan cijepljenja u Hrvatskoj. 

- Tjedni porast o kojem govorimo zadnjih tjedana nam stagnira. Imali smo porast od 80 do 110 posto u tjednu, a u ovom imamo četiripostotni porast. Porast brojke od prošle srijede je pet posto. Tjedne promjene su se smanjile što je dobro - poručio je. 

- Što se tiče stope mortaliteta, ona je 208 na milijun stanovnika i na sredini smo ljestvice zemalja EU - rekao je. 

Vodeći stručnjak za cjepivo: U normalu bismo se mogli vratiti na proljeće, uvjeren sam u to
Vodeći stručnjak za cjepivo: U normalu bismo se mogli vratiti na proljeće, uvjeren sam u to

- Trenutak kada ćemo imati registrirano cjepivo je sve bliže i sada imamo nacrt plana cijepljenja koji ne može biti gotov jer još ne znamo neke distribucijske elemente tako da ćemo završiti plan kada ćemo znati kada i koliko cjepiva dolazi. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika Hrvatske. Mi smo već prije od mjesec dana sklopili ugovor s AstraZenecom za 2,700,000 doza - dodao je. Sklopljen je ugovor i s Johnson&Johnsonom. 

- Prije nekoliko dana smo sklopili ugovor i s Pfizerom i naručili milijun doza. Naša narudžba je išla tek u petak i još ne znamo kako će EU rasporediti cjepivo. U ovom trenutku ne znamo koliko će nam doza dodijeliti, može biti manje ili više. Ima još nekoliko tvrtki s kojima je EU dogovorila količine cjepiva s kojima još nismo pregovarali, ali očekujemo da će se to uskoro dogoditi - istaknuo je. 

'Kolona sjećanja? Zaštitimo one koji tamo trebaju biti, neka ne idu oni koji idu samo radi sebe'
'Kolona sjećanja? Zaštitimo one koji tamo trebaju biti, neka ne idu oni koji idu samo radi sebe'

- Završetak ispitivanja za AstraZenecu je blizu, distribucija bi mogla krenuti već u 12. mjesecu. U ovom trenutku to ne možemo potvrditi, imat ćemo s njima video-konferenciju jer ugovor i sami pregovori o ugovoru ne uključuju informacije o učinkovitosti i nuspojavama, od proizvođača tražimo i te informacije kako bismo se pripremili na odgovarajući način - rekao je Capak. 

Plan sadržava i popis cjepitelja i vulnerabilne skupine koje će se cijepiti, no rang lista još nije napravljena. 

Na pitanje o mjerama za Kolonu sjećanja u Vukovaru, Božinović je rekao da obilježavanje Dana sjećanja je jedan od najvažniji dana u Hrvatskoj te da bi bilo neodgovorno nepromišljati o tome s epidemiološkog aspekta. 

- Svi su govorili da će se ove godine drugačije obilježiti Kolona sjećanja i mislim da je postignut optimalan epidemiološki okvir u kojem ćemo se sjetiti najveće žrtve hrvatskog naroda u novijoj povijesti, ali i učiniti sve da to prođe na epidemiološki najbolji način - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.