Obavijesti

News

Komentari 77

Capak: 'Zubarima preporučeno da odgode pacijente iz Italije'

Capak: 'Zubarima preporučeno da odgode pacijente iz Italije'
1

Iz Stožera civilne zaštite u subotu su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da, u interesu javnog zdravlja, ne dolaze na javna okupljanja

VIDEO

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj oboljele osobe od novog koronavirusa, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke, čime se broj zaraženih korona virusom popeo na sedam. Svi su pod zdravstvenim nadzorom i nitko nema teži oblik zaraze. Ministar Vili Beroš u 16.00 sati obratit će se novinarima.

Ovdje pratite uživo tijek presice

Još jedan zaraženi koronavirusom u Rijeci: Sveukupno ih je u Hrvatskoj sedam

Još jedan zaraženi koronavirusom u Rijeci: Sveukupno ih je u Hrvatskoj sedam Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Sunday, 1 March 2020

Jutros je potvrđen novi slučaj, riječ je o bliskom kontaktu trećeg oboljelog u Rijeci, dakle sve ostaje u užem, obiteljskom krugu, što je za sada jako dobro, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju na redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Do sada je, dodao je, testirani 177 ljudi, a za njih troje se trenutno čekaju rezultati. 

- Za sada epidemiološka situacija ostaje povoljna u Hrvatskoj - rekao je.

Četvero hrvatskih djelatnika sa kruzera Diamond Princess, istaknuo je još, pušteni su, ali će po preporuci japanskih zdravstvenjh vlasti ostati u karanteni u Japanu idućih 14 dana.

Svi zaraženi osjećaju se dobro i svi imaju blagu kliničku sliku.

- Svi su stabilno, pratimo njihovo stanje. Sutra ćemo napraviti konzilij za naše u klinici Fran Mihaljević, razgovarat ćemo o nalazima i simptomima i dogovorit ćemo se o finalnim testiranjima. Nakon što nemaju simptome u području dišnog sustava i temperaturu te dobiju dva uzastopna negativna nalaza, smatrat ćemo ih zdravima i pustiti ih doma - rekla je Alemka Markotić, ravnateljica klinike Fran Mihaljević. 

Pod zdravstvenim nadzorom, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, trenutno je 1640 ljudi. 

- Imamo i 123 osobe koje su kontakti, stoga su pod epidemiološkim nadzorom - rekao je. 

Najavio je i da će sutra, u ponedjeljak, HZJZ napraviti prvi test na koronavirus te će vidjeti hoće li uspjeti pa će i oni provoditi daljnja testiranja. Naime, za sada se ti testovi za čitavu Hrvatsku provode jedino u zagrebačkoj klinici Fran Mihaljević. 

Izdali su, zajedno za Stomatološkom komorom, novu preporuku vezano za zdravstveni turizam i dolazak ljudi u Hrvatsku po stomatološke usluge.

- Strogo preporučamo stomatolozima da odgode takav zdravstveni turizam sa područja koja su zaražena, posebno mislimo na sjever Italije jer su upravo građani iz tog dijela Italije dolaze po te usluge ovdje - rekao je.

Nakon što je Turska otvorila granice i pustila više od 70.000 migranata u Europu, iz Stožera poručuju kako je granična policija pripremljena za sve.

- 2015., kad je krenuo migrantski val prema Hrvatskoj, mi smo pripremili sve epidemiološke upute. Rasporedili smo graničnu policiju, oko 6500 graničnih policajaca je duž naše granice i mi ne očekujemo da će migranti ući u Hrvatsku. Ali ako se to dogodi mi imamo sve varijante sviih ključnih dionika koji će se znati postaviti prema situaciji - rekao je Capak.

Pomoćnik ministra turizma istaknuo je kako će ova situacija sigurno utjecati na gospodarstvo i turizam. 

- Teško je projicirati što će se događati od četvrtog mjeseca. Sa sigurnošću mogu reći, za ljetnu sezonu ovog trenutka nema nikakvih otkaza. Nemamo onaj tempo rezervacija koji smo imali prije tjedan dana, on je usporen i za očekivati je blagi pad u sljedećim tjednima - rekao je.

Vozači koji putuju dnevno na područje sjeverne Italije, posebice vozači kamiona koji idu po robu, ponovili su iz Stožera još jednom, ne moraju u samoizolaciju od 14 dana jer bi se time narušilo gospodarstvo, ali moraju biti pod svakodnevnim epidemiološkim nadzorom i koristiti zaštitnu opremu.

Za one koji su u tranzitu kroz Hrvatsku, a dolaze iz trećih zemalja, neće se vršiti nadzor.

Ukoliko ne izraze simptome, bit će usmjereni na tranzitne koridore kako bi što prije napustili Hrvatsku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.