Obavijesti

News

Komentari 155

Presude li mu kao maloljetniku, Komšić za 4 godine može van

Presude li mu kao maloljetniku, Komšić za 4 godine može van
6

S obzirom da je u pritvoru od kraja veljače prošle godine, odnosno već više od godinu dana, Komšić bi, u slučaju presude na 10 godina zatvora, već za četiri godine mogao tražiti pomilovanje...

VIDEO

Županijski sud u Zagrebu danas će odlučiti je li David Komšić (20) kriv za brutalno ubojstvo svoje trudne bivše djevojke Kristine Krupljan (19). Tereti ga se da je 22. veljače prošle godine brutalno izmasakrirao Kristinu, s kojom je bio u ljubavnoj vezi još od osnovne škole.

'Tresem se. Pa kakve veze ima trudnoća, da je tako izmrcvari'
'Tresem se. Pa kakve veze ima trudnoća, da je tako izmrcvari'

Tužiteljstvo Komšića tereti za divljački napad i tvrdi da je Kristinu ubio na okrutan način iz bezobzirne osvete.

- Nesporno je da se radi o divljačkom napadu koji je za žrtvu trajao ‘cijelu vječnost’. Smatramo da velika patnja, strah i užas tijekom pokušaja da si spasi život prelazi okvire uobičajenih patnji koje redovito prate svako ubojstvo - stoji u optužnici. S druge strane, Davidov odvjetnik Veljko Miljević obranu temelji na činjenici da je mladić u trenutku ubojstva bio nebrojiv i u stanju ‘dugotrajne patnje’.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
"Nije utvrđen otac djeteta, niti čiji je nož kojim je ona ubijena"
"Nije utvrđen otac djeteta, niti čiji je nož kojim je ona ubijena"

Županijski sud u protekla je dva mjeseca saslušao svih 18 predloženih svjedoka i proveo vještačenja, a danas će odlučiti o Davidovoj sudbini. Zbog teškog ubojstva prijeti mu maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Ipak, sud još uvijek nije odlučio hoće li se Komšiću suditi kao punoljetnoj osobi ili kao mlađem punoljetniku, s obzirom na njegovu dob. Ako mu sude kao mlađem punoljetniku, sud u tom slučaju može primijeniti blaži Zakon o sudovima za mladež. Komšić bi tako mogao dobiti maksimalno deset godina zatvora. U kaznu mu se uračunava i vrijeme koje je dosad proveo u pritvoru. Ako ga osude kao mlađeg punoljetnika na deset godina zatvora, pomilovanje može tražiti nakon što mu istekne pola vremena trajanja kazne, odnosno nakon pet godina.

David tvrdi: Nisam kriv

S obzirom da je u pritvoru od kraja veljače prošle godine, odnosno već više od godinu dana, Komšić bi, u slučaju presude na 10 godina zatvora, već za četiri godine mogao tražiti pomilovanje. U prijašnjem postupku protiv njega u kojem je optužen da je u travnju 2016. izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo pješak (72), sudilo mu se kao odrasloj osobi.

Početkom godine za taj je zločin pravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora. Današnja presuda za Kristinino ubojstvo bit će nepravomoćna. Poslije presude Komšić će, ako ga proglase krivim, ostati u pritvoru. Nakon toga njegov odvjetnik može pokrenuti žalbeni postupak. U slučaju da se Komšiću kazna izrekne kao punoljetniku, odnosno odrasloj osobi, u zatvoru bi mogao provesti minimalno 10, odnosno maksimalno 40 godina zatvora. Naime, Komšić je optužen za teško ubojstvo, a Kazneni zakon jasno propisuje da je za tu vrstu zločina predviđena kazna od najmanje deset godina zatvora.

Suđenje Komšiću: Javnost će biti isključena u dijelu rasprave
Suđenje Komšiću: Javnost će biti isključena u dijelu rasprave

Podsjetimo, Komšić je optužen da je krajem veljače prošle godine 88 puta nožem ubo i porezao svoju bivšu djevojku koja je preminula od težine ozljeda. U trenutku napada Kristina je bila trudna s drugim muškarcem. Komšić ju je ubio dok su nakon večere sjedili u njenom automobilu ispred ulaza zgrade u Prilazu sv. Josipa Radnika na zagrebačkoj Volovčici, gdje je Kristina živjela s mamom. Sa suvozačkog mjesta gdje je sjedio, Komšić je Kristinu lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati. Potom ju je 73 puta ubo nožem te joj zadao još 15 ubodno-reznih rana po tijelu i glavi, većinom u vrat i glavu.

Namigivao i zijevao

- Izvukao sam kuhinjski nož iz torbice i zabio joj ga u vrat. Čuo sam njezin vrisak i onda mi se smračilo. Znam samo da sam je nastavio bosti. Ne sjećam se svega. Izgubio sam se kompletno - rekao je Komšić u policiji nakon ubojstva. Te večeri, 22. veljače, nakon što je izmasakrirao Kristinu, pobjegao je s mjesta zločina. Iste večeri sam se prijavio policiji. Suđenje za teško ubojstvo počelo je 1. veljače. Tijekom dvomjesečnog sudskog procesa, Komšić nije pokazivao kajanje za svoje postupke. Poslije ubojstva, nakon što su ga ispitali u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Selskoj ulici, dok su ga policajci vodili natrag u ‘maricu’, Komšić je pogledao oca koji je stajao u blizini, namignuo mu, šeretski se nasmiješio i dignuo palac gore.

Kako se ponovno ubija Kristina Krupljan i je li ikome to važno?
Kako se ponovno ubija Kristina Krupljan i je li ikome to važno?

Na sudskim ročištima također nije pokazivao znakove kajanja. Dok je na jednom ročištu čitan iskaz Kristininih prijateljica i obitelji, Komšić je glasno zijevao. Sutkinja ga je opomenula da se pristojno ponaša. Na to se Komšić okrenuo prema tati i počeo se smijati. Ni godinu dana prije Kristininog ubojstva, David je na pješačkom prijelazu pogazio i usmrtio Josipa Kolarića (72). Prema izjavama Kolarićeve supruge, Komšićeva mama i teta idući su dan došle izraziti sućut. David se za taj zločin nikada nije niti ispričao.

Osim za ubojstvo Kristine Krupljan, Komšiću će se suditi i za prethodni napad na nju, kada ju je s prijateljima presreo u Zagrebu. Razbili su joj automobil i ukrali mobitel. Ona je sve ispričala DORH-u, a po povratku s davanja iskaza, otišla je s Komšićem na večeru. Par sati kasnije, ovaj nezaposleni konobar ju je hladnokrvno ubio. Presuda se očekuje danas u 13.30 sati.

Velika ljubav iz školskih dana

Kristina i David zajedno su od kraja osnovne škole. Često su se svađali i prekidali pa opet mirili. Kristinu je tata upozoravao da se makne od Davida.

Razbio joj auto, vukao ju za kosu

U studenom 2016. David je s trojicom prijatelja presreo Kristinu na Bukovačkoj cesti. Lupali su joj i uništili auto, vukli je za kosu i bacili joj mobitel u kanalizaciju.

Hladnokrvno ju je izmasakrirao u autu

Par sati nakon što je Kristina u DORH-u dala iskaz za prethodni napad, s Davidom je otišla na večeru. On ju je potom ubio u njenom autu. Do zadnjeg uboda Kristina je bila živa i pokušala se braniti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag