Obavijesti

News

Komentari 1

Preuređuju zgradu: Policajcima će susjedi biti ilegalni stanari?

Preuređuju zgradu: Policajcima će susjedi biti ilegalni stanari?
10

Mladi znanstvenici godinama ne mogu useliti u njima namijenjene zgrade na Borovju jer država ne može izbaciti ilegalne stanare. Za vrijeme presjedanja EU-om u te će zgrade useliti policajci

VIDEO

Slučaj dvije zgrade u zagrebačkom naselju Borovje namijenjen stanovanju znanstvenih novaka zorno pokazuje svu bijedu upravljanja državnom imovinom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:33

Na svojoj sjednici u četvrtak, Vlada je odobrila tri milijuna kuna kako bi ih obnovila i preuredila za potrebe policajaca koji će raditi na osiguranju  predsjedanja Hrvatske EU-om iduće godine.

A zgrade su, doslovno do jučer, propadale već godinama jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u čijem su vlasništvu, od 2011. nije raspisalo natječaj za dodjelu stanova znanstvenim novacima.

'Zapuštena su i opasna': Marić daje u zakup BiH odmarališta
'Zapuštena su i opasna': Marić daje u zakup BiH odmarališta

U Ministarstvu znanosti nismo mogli dobiti podatke koliko ukupno stanova ima u dvije zgrade, koliko ih je prazno, koliko ilegalno useljeno, koliko stanara ima ugovore, niti koliko vrijede te dvije zgrade. 

Zgrade smo obišli nedavno, dok se još nije znalo da će u njima biti smješteni policajci. Stanari s kojima smo razgovarali tvrde da u obje zgrade ima useljeno oko 20 stanova. Tvrde da ih je većina ilegalno useljena.

Jedna od zgrada ima lokot na metalnim vratima na ulazu u zgradu, ali ulaz je moguć s njezine druge strane jer na tim vratima nema lokota. Taj ulaz svakodnevno koristi nekolicina stanara, koliko ih je ostalo u zgradi u Ulici grada Chicaga.

Država pored ima još jednu zgradu u kojoj je naseljeno, tvrde stanari, svega tri stana.  Prema broju zvona na ulazima dvije zgrade može se zaključiti da u njima ima 122 stana. Ilegalni stanari su djelatnicima HEP-a i drugih tvrtki postavili obavijest kojom ih upozoravaju kako je ilegalno ne samo isključiti instalacije, već i odlijepiti samu obavijest.

Da apsurd bude veći, Ministarstvo je za zgrade mjesečno plaćalo režije za struju, vodu, grijanje, smeće i komunalnu naknadu, na što su trošili 15.700 kuna, dok su za održavanje dizala plaćali 490 kuna mjesečno. Godišnje to iznosi 194.280 kuna. Nismo dobili odgovor koliko je dugo Ministarstvo plaćalo te troškove.  Ako ih je plaćalo od 2011., kad je raspisan zadnji natječaj za stanove, onda to znači da su u zadnjih sedam godina u prazne zgrade utukli 1,3 milijuna kuna. 

- Troškove protupravno useljenih stanova kao vlasnici smo obvezni plaćati, ali taj dio utužujemo. U zgradi još uvijek ima stanara s važećim ugovorima. Nažalost, u zgradama je, uz ostalo, tijekom ranijih godina došlo do provala i uzurpacije stanova.

Država daje lokale u najam na 10 godina: Evo što se sve nudi
Država daje lokale u najam na 10 godina: Evo što se sve nudi

U suradnji s nadležnim tijelima ulažu se veliki napori kako bi takvi stanovi bili vraćeni u posjed Ministarstva. S obzirom na to da se Ministarstvo ne smije, ne može niti želi koristiti nelegalnim metodama izbacivanja protupravnih korisnika, taj proces iziskuje vrijeme jer ima svoj tijek i u pravosudnim tijelima. Dosad su uspješno vraćena četiri stana u posjed Ministarstva – odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Dodaju da su svjesni kako zgrade propadaju, ali tvrde da obnove zgrada ne može biti dok se i posljednji stan ne vrati u posjed ministarstva. Postavili su i videonadzor te angažirali zaštitare koji obilaze zgrade jer su u njima osim stanova nalaze prostori koje koristi ministarstvo. U koje svrhe, ne znamo.

Država prodaje vozila: Nude se po početnoj cijeni i od 1000 kn
Država prodaje vozila: Nude se po početnoj cijeni i od 1000 kn

Na pitanje zašto natječaj nisu raspisivali već sedam godina, odgovornost prebacuju na prijašnje ministre znanosti i obrazovanja i tvrde da čine sve kako bi se natječaj ponovno raspisao.  

- Ne možemo ulaziti u detaljnije razloge zašto bivši ministri od 2011. nisu raspisivali natječaje jer ih ne znamo. Jedan od razloga jest u tome što se otvarala mogućnost da upravljanje stanovima preuzme Ministarstvo državne imovine – poručili su nam iz ministarstva.

Iz Ministarstva državne imovine još u rujnu prošle godine su nam, na upit o zgradama, samo kratko rekli da nemaju običaj preuzimanja upravljanja, nego da se sve rješava konsenzusom. Do konsenzusa je u međuvremenu očito došlo. 

I dok mladi znanstvenici razmišljaju o preseljenju iz Hrvatske (ili su već otišli), u zgradama namijenjenim njima, smjestit će se policajci. Kada ih je trebalo urediti za mlade znanstvene snage, državne institucije prebacivale su lopticu, jedna na drugu. Kako se sad odjedanput našlo rješenje za iseljavanje ilegalnih stanara, nitko nam nije uspio objasniti.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako je riječ o "privremenom rješenju uslijed iskazane potrebe Ministarstva unutarnjih poslova za smještajem policijskog osoblja za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU". Da pače, tvrde da ilegalni stanari još žive na Borovju.

- Kao što smo i ranije napomenuli, cjelovito rješenje, odnosno raspisivanje natječaja, bit će moguće tek nakon iseljavanja ilegalnih stanara koji su još uvijek na navedenoj lokaciji. Sudski postupci i dalje su u tijeku, a na dinamiku njihovog trajanja Ministarstvo ne može utjecati - tvrde sa Svetica.

Hoće li i kako iseliti ilegalne stanare ili će oni policajcima biti susjedi, od Ministarstva unutarnjih poslova nismo uspjeli doznati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.