Obavijesti

News

Komentari 18

Preživjele zimu: Četiri periske kod Pule zaštitili su kavezima

Preživjele zimu: Četiri periske kod Pule zaštitili su kavezima
5

Sljedeće ljeto bit će kritično razdoblje za ove četiri periske, jer endoparazit Haplosporidium pinnae postaje aktivan pri temperaturama mora iznad 13,5 °C

VIDEO

Periske Tara i Sara u Puli te Mara i Pina u Medulinu opstale su u divljini unatoč pošasti koja je prošlih godina zahvatila cijeli Mediteran.

Članovi udruge Eko More Medulin postavili su ovih dana metalne kaveze kako bi preživjele primjerke zaštitili od potencijalnih predatora, među kojima je na žalost i čovjek. Otvori na njima su dovoljno mali da zaustave orade, hobotnice i kvrgave zvjezdače, a dovoljno veliki da omoguće strujanje mora s fitoplanktonom i zooplanktonom kojima se periske hrane filtrirajući vodu.

POGLEDAJTE VIDEO

Kako bi izbjegli postavljanje betonskih blokova, za pričvršćivanje kaveza koristila sa ekološki prihvatljivija tehnika bušenja podloge podvodnom električnom bušilicom i postavljanje vijaka. Kaveze su postavili u koordinaciji i po nalogu nadležnih institucija (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica ...).

Sljedeće ljeto bit će kritično razdoblje za ove četiri periske, jer endoparazit Haplosporidium pinnae postaje aktivan pri temperaturama mora iznad 13,5 °C. Periske su se lijepo oporavile tijekom zime te su narasle 10-15 mm što ulijeva tračak nade da će i ovo ljeto uspješno prebroditi, objavili su na svojim Facebook stranicama. 

Ima nade! Našli su stotinjak mladih periski kod Neretve
Ima nade! Našli su stotinjak mladih periski kod Neretve

Ako netko primijeti ove zaštićene preživjele školjke u moru, svoju dojavu mogu prijaviti, a onda će iz udruge „Eko more Medulin“ izaći na na teren i odlučiti kako adekvatno i te zbrinuti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a