Obavijesti

News

Komentari 50

Preživjeli pustoše trgovine, a leševe nalaze i na krošnjama

Preživjeli pustoše trgovine, a leševe nalaze i na krošnjama
30

Veze s nekim otocima još nisu uspostavljene, a preživjeli pustoše trgovine u potrazi za hranom i vodom. Tajfun Haiyan je najsmrtonosnija katastrofa u povijesti Filipina

VIDEO

Najveća oluja u meteorološkoj povijesti tijekom vikenda na Filipinima je, procjenjuje se, odnijela najmanje 10.000 života. Jedan od najjačih tajfuna ikada zabilježenih uništio je cijela sela i gradove. Golemi valovi i udari vjetra do 240 kilometara na sat nosili su sve pred sobom. 

S krošnji drveća visjela su tijela poginulih, opustošenim ulicama plutali su leševi. Preživjeli su okupirali razrušene trgovine kako bi se dokopali malo hrane, vode, goriva i drugih potrepština. 

Tajfun Haiyan je nakon prolaska kroz Filipine oslabio i sada putuje prema Vijetnamu gdje je evakuirano oko 600.000 ljudi, piše USA Today.

Veze s nekim otocima nisu ni uspostavljene

Filipinske vlasti još uvijek pokušavaju uspostaviti vezu s otocima s kojih još nema nikakvih informacija od petka kada je udario razorni tajfun. Oni koji su došli do uništenih područja svjedoče hororu, razrušenim zgradama, uništenim cestama i domovima. 

- Bila sam u kući, zarobljena u svojoj sobi. Voda mi je ubrzo došla do razine nosa, nisam mogla disati. Jedva sam se spasila - ispričala je Maritess Tayag (40) koja je sa sestrom Maryann (29) u zračnu bazu Villamor u Manili stigla promrzla, gladna i u šoku. Spašene su iz Taclobana na otoku Leyte, jednom od otoka koji je u tajfunu najviše stradao. 

U oluji su izgubile brata. 

>>> Na Filipinima 10.000 mrtvih: 'Ljudi kao zombiji traže hranu'

'Gledala sam kako ga odnosi val'

- Pokušavao je držati glavu iznad vode koja je odasvud nadirala. Došla mu je iznad glave, a onda je stigao još jedan val morske vode pomiješane s vodom iz kanalizacije. Mislila sam da ću u tom trenutku umrijeti - ispričala je Maritess. 

S mlađom sestrom i bratovom ženom uspjela se popeti na krov kuće. Njezin brat i majka nisu uspjeli, dodala je, i vjerojatno su mrtvi. 

Kada vlasti utvrde službeni broj žrtvava, Haiyan će nesumnjivo biti najsmrtonosnija prirodna katastrofa u povijesti Filipina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...