Obavijesti

News

Komentari 27

Prgomet: Hoće li policija voditi red između medija i ministara?

Prgomet: Hoće li policija voditi red između medija i ministara?
9

Naveo je da navodno postoji tunel od Dubravkinog puta do zgrade Vlade koji su napravili još za vrijeme bivše Jugoslavije komunisti te je upitao hoće li se možda tim putem ponovno dolaziti netko od ministara

VIDEO

Nakon što je u četvrtak ispred sjednice Vlade osiguranje napravilo koridor kojim su ministri prošli pored novinara, a tek pojedini su odgovorili na novinarska pitanja, to je bio povod da zastupnici zatraže stanku u Saboru. 

Drago Prgomet (Hrid) to smatra pokušajem izbjegavanja medija koji su vrlo vješto pokušavale činiti i prošle Vlade.

- Tko to onemogućuje stručnim ministrima iz reformske Vlade da izvješćuju javnost o tome što čine i odgovaraju na pitanja novinara? Hoće li i dalje policija uvoditi red u odnosima između ministara i novinara? Hoće li ministri i dalje izbjegavati medije i ulaziti na stražnji ulaz? - nanizao je pitanja Prgomet. 

Naveo je da navodno da postoji tunel od Dubravkinog puta do zgrade Vlade koji su napravili još za vrijeme bivše Jugoslavije komunisti te je upitao hoće li se možda tim putem tzv. putem mrske revolucije ponovno dolaziti netko od ministara. S obzirom da je premijer čovjek koji dolazi iz zemalja visokih demokratskih standarda pitao je tko mu podmeće da upravo on ograničava komunikaciju svojim članovima Vlade s medijima? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Duboko vjerujem da to nije njegova ideja. Predsjedniče Vlade, doista nemate niti jedan jedini razlog skrivati svoje članove od medija. Želimo dobru informaciju u kontekstu naše izražene volje da podupremo sve ono što je dobro za Vladu, građane i zemlju. Takvim postupcima nažalost nastavlja se samo tradicija bivših Vlada koje su također u znatnoj mjeri ograničavale mogućnost da građani dobiju pravovremenu i čestitu informaciju s jedne strane, a s druge strane da novinari rade svoj kao što i sami znate ne baš zahvalan posao - rekao je Prgomet. 

Upitao je i hoće li ovo biti nastavak pritiska na medijske slobode. 

Hajduković: Vlada mora biti otvorena javnosti

Domagoj Hajduković (SDP) kazao je da postupak pred Vladom doživljavaju kao ograničavanje javnosti pristupu informacija. 

- Imali smo jučer kordon policajaca na Markovom trgu ispred zgrade Vlade RH. Da li ćemo ih uskoro imati na ulazu na Markov trg? Da li ćemo uskoro imati Zakon o zabrani okupljanja na Markovom trgu kao što smo ga imali? Da li je to sljedeći korak? Hoćemo li štititi Vladu od javnosti? Vlada mora biti otvorena javnosti - poručio je. 

Hajduković je zamolio Vladu da omoguće da građani čuju što njihova Vlada radi.

- Da li Vlada nije željela odgovoriti na ovo pitanje zato što bi morala reći da prvi potpredsjednik Vlade ne govori istinu? Da li je to razlog? Ova Vlada se do sada nije iskazala u zakonskim prijedlozima. Imamo i sada dopunu dnevnog reda, imati ćemo je i danas, nema niti jednog zakonskog prijedloga osim onih koje je predložio već klub SDP-a. A ako već ništa ne rade, ne žele ni odgovarati na pitanja, pa koja je onda poanta ovakve reformske Vlade? Onda ovo nije reformska Vlada - zaključio je. 

Nada Turina Đurić (HNS) napomenula je da je sloboda izražavanja i govora, pravo na informaciju jedna je od temeljnih ljudskih prava navodeći da ne možemo govoriti o demokratskom društvu ni demokratskoj Vladi koja na bilo koji način ograničava ta prava.

- Politika je ozbiljan i odgovoran posao za ozbiljne i odgovorne ljude koji moraju biti spremni komunicirati sa javnosti, građanima i medijima koji onda te informacije prenose. To nekada zna biti i neugodno, ne lagano i zna biti ono čega se najviše boje političari, a to je da se sve vidi i da se teško može tu voziti slalom na način da se pred kamerama i pred medijima može dugoročno zamagljivati, lagati, izmišljati, govoriti, poricati, obećavati, poricati - izjavila je HNS-ovka. 

Potpredsjednika Vlade koji je bivšu Vladu prozivao nenarodnom upitala je da li se ovim potezom Vlada prikazuje kao narodna ili kao nenarodna. Član Domoljubne koalicije Milivoj Špika (BUZ) ustvrdio je:

- Svi oni koji koriste javna sredstva su obvezni u svakom trenutku dati odgovor na svaka pitanja. Svako ostalo glumatanje, zaštita, izbjegavanje odgovora na pitanje u sebi krije onda i niz pitanja drugi na koje se očito neće moći dobiti odgovor. Ako smo plaćeni sredstvima naših građana, a jesmo, onda u svakom trenutku spremni ili bi morali biti spremni na bilo koji njihov upit dati jasan i nedvosmislen odgovor. Svako odstupanje ili odmicanje od toga vuči će za sobom i određenu sumnju jer nitko ne zna zašto netko neće dati odgovor - rekao je. 

Hrebak zastupnicima: Počnimo raditi na boljitku

Dario Hrebak (HSLS) pozvao je zastupnike da se počnu baviti normalnim temama te da se prestane s podizanje, tenzija i uvođenjem onog što već mnogi kritičari govore verbalnim građanskim ratom. 

- Postanimo odgovorni u ovom visokom Domu, postanimo odgovorni da znamo, da shvatimo da svaka izgovorena riječ, da svaki zarez, da svaki visoki ton možda negdje može značiti šamar, možda šaku ili ne daj bože neko drugo nasilje.
Prestanimo zlorabiti ovaj visoki Dom za vlastitu političku promociju, okrenimo se temama koje građani zanimaju, počnimo raditi na boljitku ovog Sabora i na poboljšanju percepcije Sabora u hrvatskoj javnosti - izjavio je. 

Ivan Šuker (HDZ) rekao je kako bi umjesto stanke možda bolje bilo da su od Službe za odnose sa javnošću hrvatske Vlade informaciju što se to jučer događalo. 

- Vrlo je interesantno da se danas žele skupiti jeftini politički poenčići. I onda kad zovete stanku za nešto i onda vršite osobne obračune sa ljudima koji su vam, pa mogu reći antipatični, a nisu vam u mogućnosti odgovoriti. Tražiti stanku za jedno, a onda napadati prvog potpredsjednika Vlade zbog nekakvog osobnog antagonizma naprosto nije dobro - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a