News

Komentari 49

Priča o Hrvatu Ivici Jeraku koji je poginuo kao američki heroj

Priča o Hrvatu Ivici Jeraku koji je poginuo kao  američki heroj

Stožerni narednik Ivica Jerak, časnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, poginuo je 2005. u operaciji kraj iračkoga grada Husaybaha. Imao je 43 godine

Hrvatska senzacija. Tako su Ivicu Jeraka zvali njegovi kolege u američkoj vojsci.

U Sjedinjene Države stigao je iz malenog mjesta Debeljaka kraj Zadra i u 17 godina karijere nagrađen je s 47 visokih vojnih odličja i priznanja  uključujući odličje Srebrne zvijezde i dva Purpurna srca. 

'Americi ne mogu vratiti ono što mi je dala'

- Bio je rođen za vojsku, izdržljiv, nezaustavljiv. Govorio je da ne može Americi vratiti ono što mu je dala. Posljednji put smo ga vidjeli u veljači 2005. Pet mjeseci poslije je poginuo...  - ispričao je svojedobno u razgovoru za 24 sata njegov brat Mladen.

Ivica Jerak, sin Mirke i Duška, rođen je 12. listopada 1962. godine. Osnovnu školu pohađao je u Debeljaku i Sukošanu, dok je u Zadru stekao zvanje pomorskog nautičara. 

Nakon plovidbe svjetskim morima u SAD otišao je 1986. Priključio se vojsci.

Uskoro je upoznao suprugu Sue i odlučio ostati. U 17 godina vojne službe bio je i u Pustinjskoj oluji 1989., američkoj intervenciji na Kuvajt  i Irak. Sa suprugom, američkom državljankom iz Južne Koreje, živio je u Houstonu.

Ivica Jerak - Hrvat u redovima specijalnih postrojbi Americke vo

Sudjelovao je u mnogim vojnim operacijama i misijama diljem svijeta.

Službovao je i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu. 

Kao pripadnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, postrojba za posebne namjene Airborne poginuo je 25. kolovoza 2005. godine kod grada Husaybah na sjeveru Iraka.

Ivica Jerak - Hrvat u redovima specijalnih postrojbi Americke vo

Ubijen je s još dvojicom vojnika kada je eksplozivna naprava detonirana kraj njegova položaja.

Jeraka su pokopali uz najviše vojne počasti na vojnom groblju Arlington.

Ivica Jerak - Hrvat u redovima specijalnih postrojbi Americke vo

Uz prisustvo američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta A. Bradtkea i tadašnjeg ministra Božidara Kalmete u ožujku 2009. je u njegovom rodnom mjestu otvorena sportska dvorana koja nosi njegovo ime, park ispred vrtića, te obnovljena zgrada i igralište područne osnovne škole.

Jerakov zapovjednik general Frank J. Kisner kazao je tada da mu je čast što se može zahvaliti Jerakovoj supruzi, majci, sestri i trojici braće.

Memorial za Ivicu Jeraka  - Debeljak / Americki general bojnik F


- Ivice se prisjećamo kao pravog junaka koji je dao život za slobodu potlačenih. Njegova hrabrost i čast su inspiracija za sve. Obnovom objekata za djecu u Debeljaku želimo sačuvati sjećanje na Ivicu, ali i poboljšati život u njegovu rodnome mjestu - kazao je Kisner.

Uređenje tih objekata sa 750.000 kuna financiralo je Zapovjedništvo američke kopnene vojske u Europi.

Najčitaniji članci