Obavijesti

News

Komentari 3

Pridružite nam se: Ovaj vikend čistimo Rijeku dubrovačku!

Pridružite nam se: Ovaj vikend čistimo Rijeku dubrovačku!
2

Iako je Dubrovnik poznat kao svjetska turistička destinacija, nije imun na probleme sa otpadom. Velika eko akcija stoga čisti Omblu, najkraću rijeku na svijetu!

VIDEO

Nova eko akcija, prva u kolovozu, odvijat će se na Rijeci dubrovačkoj, točnije u mjestu Čajkovići. Rijeka dubrovačka je lokacija koja obuhvaća šire područje toka rijeke Omble, te je ujedno i najveće prigradsko naseljeno područje grada Dubrovnika. Rijeka dubrovačka obuhvaća dva gradska kotara: Komolac i Mokošica. Čine ju naseljena mjesta Čajkovići,Čajkovica, Knežica, Donje Obuljeno, Gornje Obuljeno, Komolac, Mokošica, Nova Mokošica, Petrovo Selo, Pobrežje,Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet. Velika eko akcija čisti podvodnu lokaciju na području Čajkovića, te ako je suditi po dosadašnjim podvodnim eko akcijama dobre energije i zanimljivosti neće nedostajati. 

Ombla

Ombla ili Rijeka dubrovačka je hrvatski krški fenomen i rijeka ponornica, te spada u rijeke Jadranskog sliva. Ombla je jedna od brojnih rijeka koja izvire kao dio Trebišnjice, rijeke ponornice koja ponire u Popovom polju u dubrovačkom zaleđu. Zanimljivo je kako su se naseljenici Dubrovnika, s ovog izvora na području Šumeta još u vrijeme Dubrovačke Republike napajali vodom za piće. Prvi dubrovački vodovod, projektirao je i izgradio Onofrio della Cava iz Napulja, u razdoblju od 1435. do 1442. godine. Na području Rijeke dubrovačke nalazi se veći broj ljetnikovaca iz vremena Dubrovačke Republike. Najpoznatiji od njih - Ljetnikovac Sorkočević nalazi se u Komolcu, u sklopu marine. Tridesetak metara od izvora rijeke Omble nalazi se mali slap visine 70-ak cm nakon kojeg Ombla utječe u Jadransko more u 5 kilometara dugačkom fjordu Rijeke dubrovačke kod mjesta Komolac, pa se stoga smatra da je njen vodotok dugačak 30 metara i da je Ombla najkraća rijeka na svijetu!

Pridružite nam se!

Kako bi pomogli u čuvanju okoliša trebamo i vašu volontersku pomoć. Izrazito nam je drago što su na dosadašnjim eko akcijama brojni volonteri prepoznali važnost akcije te vas pozivamo da nam se pridružite ove nedjelje, 4. kolovoza u Rijeci dubrovačkoj! Očekuje vas pregršt pozitivne energije te podrška naših sponzora!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.