News

Komentari 0

Prigožin: Wagner nadzire istočne dijelove Bahmuta

Prigožin: Wagner nadzire istočne dijelove Bahmuta

Ruske snage vode žestoke borbe već mjesecima za taj mali grad čije će osvajanje biti njihovo prvo važnije napredovanje od prošlog ljeta

Borci Wagnera imaju punu kontrolu nad istočnim dijelom Bahmuta, objavio je u srijedu osnivač te ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin.

"Postrojbe privatne vojne kompanije Wagner preuzele su kontrolu nad istočnim dijelom Bahmuta", rekao je Prigožin u snimljenoj poruci objavljenoj na aplikaciji Telegram.

Ruske snage vode žestoke borbe već mjesecima za taj mali grad čije će osvajanje biti njihovo prvo važnije napredovanje od prošlog ljeta.

"Sve istočno od rijeke Bahmutke potpuno je pod nadzorom Wagnera", tvrdi u poruci Prigožin.

Agencija Reuters nije mogla iz neovisnih izvora potvrditi njegovu izjavu.

U najnovijem izvješću objavljenom u utorak američki Institut za ratne studije (ISW), skupina američkih stručnjaka, navodi da su ruski vojnici "vjerojatno" osvojili istočni dio grada pošto su se se iz te zone "kontrolirano povukle" ukrajinske snage, podsjeća agencija AFP.

U intervjuu za CNN, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je Kijev donio odluku o obrani grada.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Šojgu rekao je u utorak da će osvajanje Bahmuta na istoku Ukrajine omogućiti ruskim snagama da pokrenu nove ofenzivne operacije.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ponedjeljak da istočni ukrajinski grad Bahmut ima više simboličnu nego operativnu važnost te da njegov pad ne bi nužno značio da je Moskva preuzela inicijativu u ratu.

Ruska pobjeda u gradu, u kojemu je prije rata živjelo 70.000 ljudi a sada su ostale samo ruševine, bit će prvi veliki dobitak Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi.

Najčitaniji članci