Obavijesti

News

Komentari 8

Prihvaćen amandman Petir za pomoć progonjenim kršćanima

Prihvaćen amandman Petir za pomoć progonjenim kršćanima

Predstavnica Vlade je, u nešto izmijenjenom obliku, prihvatila amandman Marijane Petir na prijedlog državnog proračuna da se unutar MVP-a 1,5 milijuna kuna izdvoji za pomoć progonjenim kršćanima

Na razdjelu Ministarstva vanjskih poslova otvorit će se nova proračunska aktivnost i 1,5 milijuna kuna za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi rasporediti sa stavke za razvojne suradnje, kazala je državna tajnica u Ministarstvu Andreja Metelko -Zgombić prihvaćajući amandman Marijani Petir.

Ostale predložene amandmane na proračun za 2021. na poziciji Ministarstva vanjskih poslova Vlada je odbila, među kojima i onaj Kluba zeleno lijevog bloka da se izdvoji 30 milijuna više za pomoć organizacijama koje se bave razvojnom suradnjom i humanitarnom djelatnošću u inozemstvu.

Nisu prihvaćeni ni amandmani kojima je oporba predložila preraspodjelu sredstava unutar Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva poljoprivrede.

Među njima je i amandman Mosta da se milijun kuna izdvoji za obilježavanje mjesta stradavanju u Domovinskom ratu u Dubrovniku, amandman Kluba zeleno lijevog bloka da se dva milijuna kuna izdvoji za obnovu spomenika NOB-a kao i amandman Kluba Glasa, IP-a i Pametnog da se povećaju sredstva za psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć stradalnicima u Domovinskom ratu.

Sabor će zasjedati cijeli tjedan, donosi proračun, raspravlja o izmjenama Ovršnog zakona...
Sabor će zasjedati cijeli tjedan, donosi proračun, raspravlja o izmjenama Ovršnog zakona...

Vlada je odbila i amandman kojim je oporba tražila na poziciji Ministarstva kulture sredstva primjerice za Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima, za osvjetljavanje tvrđave Topana, za uređenje starokršćanske bazilike u Zmijavcima, za uređenje i zaštitu nalazišta čovječje ribice Krčevac, kao i za osvjetljavanje Đakovačke katedrale.

Nisu prošli ni amandmani Kluba Glasa, IP-a i Pametnog da se osigura 8 milijun kuna za potpore samostalnim umjetnicima i povećaju subvencije za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama za 3 milijuna kuna.

Odbijeni su i amandmani Mostovog Mire Bulja da se osiguraju veća sredstva za sanacija Dioklecijanove palače i sanaciju stadiona Poljud, kao i IDS-ovi za rekonstrukciju muzeja Poreštine ili sanaciju Eufrazijeve bazilike.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odbila je pak sve amandmane koji se tiču njezina ministarstva a kojim je oporba tražila više za stočarsku proizvodnju, pomoć govedarstvu i svinjogojstvu, za šume.

'Mi smo na ponoru ekonomske krize, a vladajući se ponašaju kao da se ne događa ništa...'
'Mi smo na ponoru  ekonomske krize, a vladajući se ponašaju kao da se ne događa ništa...'

„Nemojte zaboraviti odakle ste došla,, tu ćete se i vratiti” , poručio je Božo Petrov (Most) ministrici Vučković nezadovoljan neprihvaćanjem amandmana kojim bi se 10 milijun kuna osiguralo za azil a napuštene životinje u Dubrovniku, te 5 milijuna kuna za Centar za agrume u Opuzenu.