Obavijesti

News

Komentari 61
Foto: wikimedia
MIRAN RASPAD

Prijateljski razvod: Česi i Slovaci fino se dogovorili i u miru razišli

Na današnji dan prije 28 godina vođe Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečiar postigli su dogovor o razdvajanju Čehoslovačke na dvije države

Zajednička češko-slovačka država, koja je nastala 1918. godine, kada je proglasila nezavisnost od Austrougarske, nakon 74 godine postojanja otišla je te 1992. u povijest. Te je godine sve dogovoreno, a 1. siječnja 1993. su i službeno razdvojili.

 Između Češke i Slovačke i danas ne postoje nikakve bolne neriješene teme.

No, Česi i Slovaci bojali su se razdruživanja. Plašili su se nezavisnosti. No raspad Čehoslovačke protekao je mirno jer su njihovi političari u strahu da se ne ponovi krvavi scenarij raspada bivše Jugoslavije, pomno pazili da ne pribjegnu jednostranim potezima.

Pad komunizma: Česi i Slovaci razišli su se nenasilno i mirno
Pad komunizma: Česi i Slovaci razišli su se nenasilno i mirno

U ljeto 1992. godine tadašnji češki lider Vaclav Klaus kazao je: "Ako planirani proces prođe mirno i bez trzavica, uvjeren sam da ćemo sa Slovačkom dugotrajno imati bolje odnose no što je  to sada moguće." Ta se najava ostvarila. 

'Znali smo da se moramo dogovorit'

Ivan Gašparovič, bivši slovački predsjednik koji je u vrijeme raspada Čehoslovačke, zajedno sa premijerom Vladimirom Mečiarom, bio jedan od ključnih ljudi koji su pripremali  osamostaljenje Slovačke ispričao je svojedobno za češke medije kako do posljednjeg trenutka nisu govorili o samostalnoj Slovačkoj.  I to je bio većinski stav u Slovačkoj, s izuzetkom Slovačke narodne stranke. Znali smo da se moramo dogovoriti sa Česima, i da ne smije dogoditi neki jednostrani potez - kazao je.

Shopping street in Prague, Czech Republic

Na proslavi dvadeset godina nakon razdvajanja Klaus je prisjetio

 - Čehoslovačka se dijelila u vrijeme kada se raspadao suživot naroda u bivšoj Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu. Često su tamo izbijala otvorena neprijateljstva i sukobi. Mi smo znali da ne smijemo ništa tako dopustiti -  rekao je Klaus koji je kao češki premijer zajedno sa slovačkim premijerom Vladimirom Mečiarom bio glavni protagonist pregovora o sudbini zajedničke  države. Njih dvojica su na današnji dan 1992. postigli dogovor o razdvajanju Čehoslovačke na dvije države. 

- Bili smo u stanju razdvojiti se, ali da ne izgubimo jedni druge. Današnjica daje za pravo našim teškim odlukama. U pravu smo kada smatramo da odnosi Čeha i Slovaka nisi bili nikada  prirodniji, spontaniji i bolji nego danas -  rekao je Klaus.

Izazvali bijes Moskve: Poslali im u glavni grad 5000 tenkova
Izazvali bijes Moskve: Poslali im u glavni grad 5000 tenkova

Problem zajedničke imovine Prag i Bratislava su riješili relativno glatko, bar u slučaju 95 posto imovine. Preostalih pet posto zajedničke imovine Česi i Slovaci uspjeli su riješiti 1999. godine.

Češka je postala 1999. godine članica NATO-a, a 2004. Europske unije. Slovačka je pristupila i NATO-u i Europskoj uniji 2004.

Komentari 61
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.