News

Komentari 45

Prijateljstvo je opstalo: Kosor dugo razgovarala s Pahorom

Prijateljstvo je opstalo: Kosor dugo razgovarala s Pahorom

Peta je godišnjica susreta Kosor-Pahor u dvorcu Trakošćan. Tadašnji čelnici vlada danas su u drugačijim političkim ulogama, ali su 'razgovarali kao iskreni prijatelji'

Iz Kluba nezavisne zastupnice Jadranke Kosor poslali su priopćenje koje donosimo u cjelosti:

'Danas, 31. srpnja 2014., u dužem telefonskom razgovoru, Borut Pahor i Jadranka Kosor oživjeli su sjećanja na njihov prvi i odlučujući susret u dvorcu Trakošćan, koji se održao na današnji dan prije pet godina. 

Susret oboje tadašnjih čelnika vlada održan je u ozračju najdubljeg obostranog zaoštravanja odnosa između Slovenije i Hrvatske. Da susret nije tako uspješno završio, nemoguće bi bilo zamisliti nepredvidiv tijek daljnjih događaja. No, njihov je susret završio uspješno okvirnim dogovorom koji je još iste godine, manje od 100 dana nakon toga, 4. studenog 2009., omogućio potpisivanje arbitražnog sporazuma u Stockholmu, nastavak te uspješan završetak pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. 

Tada je malo tko vjerovao da je nakon 18 godina neuspješnih pokušaja rješavanja graničnog pitanja i drugih problema, uključujući i blokadu  pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, uopće moguće pronaći način za uspostavljanje potrebnog međusobnog političkog povjerenja. Upravo to je bilo, uz okvirni dogovor o načinu i vremenskom okviru rješavanja otvorenih pitanja, odlučujuće postignuće susreta u dvorcu Trakošćan prije točno pet godina. 

Tadašnji čelnici obiju vlada, Borut Pahor i Jadranka Kosor, danas se nalaze u drugačijim političkim ulogama, ali su kao iskreni prijatelji razgovarali o sumnji koja je pratila pripremu ovog susreta i o hrabrosti na obje strane da ga rješavanjem problema u korist oba naroda i obje države iskoriste za gradnju prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, o kojima se tada moglo samo sanjati.'