Obavijesti

News

Komentari 14

Prijavili ih: Kreće financijski nadzor Zaklade Hrabro dijete

Prijavili ih: Kreće financijski nadzor Zaklade Hrabro dijete
1

U skladu sa svojim djelokrugom i planom rada Sektor će obaviti financijski nadzor navedene Zaklade, odgovor je koji stigao iz ministarstva financija

VIDEO

Ministarstvo financija - Uprava za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, Sektor za financijski i proračunski nadzor - zaprimilo je prijavu koja se odnosi na Zakladu Hrabro dijete.

U skladu sa svojim djelokrugom i planom rada Sektor će obaviti financijski nadzor navedene Zaklade, odgovor je koji stigao iz ministarstva.

Sve je počelo nakon što Upravi odbor nije pristao prihvatiti financijsko izvješće Zaklade Hrabro dijete za 2015., čak je jedan član, od troje, dao ostavku na svoju funkciju.

- Nisam mogao prihvatiti izvješće jer sam za člana Upravnog odbora imenovan u siječnju ove godine. Nelogično je da prihvaćam nešto u čemu nisam sudjelovao, a i primijetio sam da puno stvari nije urađeno sukladno Statutu zaklade. Prema njemu sve odluke donose članovi Upravnog odbora, a ne upraviteljica Zaklade, gospođa Jasminka Žužić. Ona je samo tehničko lice, no preuzela je funkciju Odbora s čime se ne mogu složiti pa tako razmišljam da i sam dam ostavku. Htio sam pomoći, ali na ovakav način ne želim raditi - rekao je za 24 sata Dario Konjić iz Nove Gradiške.

Svrha Zaklade Hrabro dijete je, baš kao i Udruge Hrabro dijete, pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti, a sredstva Zaklade bi se trebala koristiti isključivo prema Pravilniku o dodjeli potpore. Kako su se iz blagajne trošila sredstva to bi trebao znati Upravni odbor Zaklade jer Statutom Zaklade i navedeno da Upravni odbor upravlja i nadzire vođenje poslova Zaklade. Nakon sudske trakavice o tome kome pripada novac kojeg su donirali brojni građani Hrvatske za liječenje Nore Šitum, i presude da novac pripada Udruzi Hrabro dijete, predsjednica Udruge Jasminka Žužić koja je prije toga već osnovala Zakladu prebacila je više od četiri milijuna kuna na račun Zaklade.

Iz financijske dokumentacije za 2015. godinu može se vidjeti da je upraviteljica Zaklade Jasminka Žužić raspolagala novcem na način da je u protekloj godini isplaćivala sebi plaću i plaću M.B. te H.K. uposleniku Udruge, visina plaće oko 6000 kuna, s pripadajućim beneficijama. Odluke o dodjeli novčanih sredstava za pomoć roditeljima djece oboljelih od malignih bolesti kao i visini novčane pomoći donosila je upraviteljica, a ne Upravni odbor, što je potvrdio i Dario Konjić. Maja Mikić, članica Upravnog odbora Zaklade kako nije imala uvida u to kako je novac trošen, odlučila je dati ostavku na mjesto člana Odbora. Financijsko izvješće djelomično nije prihvatio niti Haris Kapetanović, tajnik Udruge Hrabro dijete.

- Nisam mogao prihvatiti izvješće jer sam za člana Upravnog odbora imenova 12. prosinca 2015. godine, što se radilo prije ja ne znam. Isplaćene Božićnice se odnose na 2014. godinu - rekao je Kapetanović, za kojeg svi u Novoj Gradiški kažu da je vrlo dobro upućen što i kako se radilo u Udruzi i sada Zakladi Hrabro dijete. Na Internetu je osvanula i potvrda o dobivenih 2000 kuna za pomoć u liječenju njegovog sina, kao i račun za ćevape, rakiju i pivo koji su plaćenih iz te pomoći.

- Pomoć od 2000 kuna dobio sam od Udruge, a ne od Zaklade, postoji odluka ali nije provedeno plaćanje. Temeljem Statuta Udruge ja s tim novcem mogu raditi što hoću dok mi se dijete nalazi na liječenju. Čak sam vratio 200 kuna od tih novaca jer nisam sve potrošio - rekao je Haris Kapetanović, dodajući kako od novaca kojeg je Udruga prebacila Zakladi oko pola milijuna kuna isplaćeno za donacije i da niti jedna kuna nije utrošena za plaće, nagrade ili putne troškove. Zašto o trošenju tog novca nema odluka Upravnog odbora nismo uspjeli doznati. – Osim Ministarstva financija u nadzor bi se trebalo uključiti i Ministarstvo uprave koje je dalo suglasnost na Statut Zaklade i ono bi trebalo utvrditi da li je sve urađeno po njemu, ja mislim da nije - rekao je Dario Konjić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.