News

Komentari 4

Prije 80 godina Japan je napao američku bazu Pearl Harbor

Prije 80 godina Japan je napao američku bazu Pearl Harbor

Napad 7. prosinca pogodio je državu koja je prema povjesničarima bila tako usredotočena na Drugi svjetski rat u Europi, da je iz vida izgubila prijetnju koju je predstavljao Japan

Sjedinjene Države obilježit će u utorak 80. obljetnicu japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru.

Napad 7. prosinca pogodio je državu koja je prema povjesničarima bila tako usredotočena na Drugi svjetski rat u Europi, da je iz vida izgubila prijetnju koju je predstavljao Japan.

U napadu je poginulo 2390 Amerikanaca, a sljedeći dan SAD je objavio rat Japanu.

U kišnu večer u ponedjeljak u Pearl Harboru je održana svečana komemoracija u spomen na 58 vojnika koji su poginuli na ratnom brodu USS Utah, prvom brodu pogođenom u napadu.

Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i članovi obitelji odslušali su pročitana imena poginulih a pored mjesta potonuća broda na trubi je odsvirana melodija "Taps".

"U jutro 7. prosinca 1941. u prvih nekoliko minuta napada na Pearl Harbour Utah je pogođen dvama torpedima, što je izazvalo veliko nadiranje vode", rekao je zapovjednik američke mornarice Jason Adams.

"Zapovjednik Tomich ostao je u kotlovnici da spriječi eksploziju kotlova kako bi omogućio mornarima da napuste brod. Utah je potonuo pri čemu je poginulo 58 ljudi u 12 minuta", rekao je Adams govoreći o Peteru Tomichu, šefu pogona kotlovnice, američkom nacionalnom junaku hrvatskoga podrijetla koji je ostao zauvijek na potonulom brodu.

Tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt bombardiranje je nazvao "datumom koji će živjeti u sramoti".

U utorak je predviđeno još nekoliko događaja kojima će se obilježiti 80. obljetnica napada na Pearl Harbour.

Japan je 2. rujna 1945. potpisao kapitulaciju, nakon što su Sjedinjene Države u kolovozu bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki ubivši time stotine tisuća civila. Japanskom predajom završio je Drugi svjetski rat.

Najčitaniji članci