Obavijesti

News

Komentari 51

Prije eura trgovine digle cijene i do 19 posto, a u uslužnim djelatnostima i do 80 posto!

Prije eura trgovine digle cijene i do 19 posto, a u uslužnim djelatnostima i do 80 posto!

Državni inspektorat je od 2. do 4. siječnja izašao na teren i provjerio koliko je trgovaca i uslužnih djelatnosti diglo cijene neposredno prije uvođenja eura. Ugostiteljske usluge poskupjele i do deset posto

VIDEO

Od 2. do 4. siječnja 2023. godine na području cijele Hrvatske obavljena su 534 inspekcijska nadzora cijena. Prema preliminarnim podacima, jer su postupci još u tijeku, u nekim je trgovinama utvrđeno povećanje cijena u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura kao službene valute. Konkretno, to je utvrđeno u šest  inspekcijskih nadzora trgovina te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima, priopćio je danas Državni inspektorat. 
 

- U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od tri do 19 posto. Povećana je cijena čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletnog papira, kave i drugog. Kako je utvrđivanje činjenica o razlozima povećanja cijena u postupku, po okončanju inspekcijskih nadzora, ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere, najavljuju iz Inspektorata.
 
Nadalje, u uslužnim djelatnostima, pretežito frizerskih usluga te usluga njege i uljepšavanja tijela kao i usluge parkinga obavljeno je ukupno 94 inspekcijska nadzora te je u 17 nadzora utvrđeno povećanje cijena, dodaju.

- U predmetnim slučajevima radi se o promjeni cijena tih usluga neposredno prije 1. siječnja 2023. Prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od deset, do čak 80 posto.

Turistički inspektori Državnog inspektorata u istom razdoblju obavili su 151 inspekcijski nadzor. Od ukupnog broja obavljenih nadzora, turistički inspektori su u 52 inspekcijska nadzora utvrdili povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom cjeniku, utvrđeno je povećanje cijena od jedan, do 10 posto.

Inspekcijske Državnog inspektorata - tržišna, turistička i inspekcija rada, obavljaju pojačane inspekcijske nadzore čiji je cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u RH. Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u  proces konverzije kune u euro ne smije rezultirati povećanjem cijena.

Tržišna, turistička i inspekcija rada nadzore obavljaju po službenoj dužnosti; kao planirane nadzore te povodom prijava građana kojih je od prvoga dana ove godine u Državni inspektorat pristiglo preko stotinu 

Od navedenoga broja nadzora tržišna inspekcija obavila je 197 nadzora u djelatnosti trgovine na malo, uključujući trgovinu na malo pekarskim proizvodima te uslužnim djelatnostima (pretežito frizerske usluge i usluge njege i održavanja tijela kao i usluge parkinga). Od ukupnog broja obavljenih nadzora, u djelatnosti trgovine na malo obavljeno je 103 nadzora, dok su u uslužnim djelatnostima obavljena 94 nadzora.

Inspekcija rada Državnog inspektorata od početka ove godine obavila je 186 inspekcijska nadzora u kojima je nadzirana obveza dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. U jednom slučaju utvrđeno je kršenje članka 52. stavka 1. Zakona, a poslodavac je otklonio nepravilnost u tijeku nadzora.

Inspekcije Državnog inspektorata i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore, a sve u cilju zaštite potrošača te zaštite prava radnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.