Obavijesti

News

Komentari 8

Prije točno 20 godina u promet je pušten Maslenički most...

Prije točno 20 godina u promet je pušten Maslenički most...
5

Most je značio puno više od obične konstrukcije, bilo je to vrijeme zajedništva, ponosa i prkosa, rekao je to na proslavi 20 obljetnice puštanja u promet Masleničkog mosta, njegov graditelj inžinjer

VIDEO

Branitelji predvođeni generalom Antom Gotovinom ulijevali su nam sigurnost, a general Gotovina  bio je drag i  čest gost na gradilištu. Most je značio puno više od obične konstrukcije, bilo je to vrijeme zajedništva, ponosa i prkosa, rekao je to na proslavi 20 obljetnice puštanja u promet Masleničkog mosta, njegov graditelj inžinjer Tonči Ljubetić. On je na svečanosti govorio o danima gradnje mosta u vrijeme Domovinskog rata. 



- U trenutku sklapanja luka, što je samo po sebi delikatno, uzdrmao nas je potres od 4,2 stupnja po Richteru, no nije napravio štetu na mostu. A za Novu godinu 1997. doživjeli smo tako jaku buru da nismo mogli vjerovati. Uređaj je, prije nego li je i njega srušila bura, zabilježio brzinu vjetra od čak 240 kilometara na sat! Bura nam je srušila kran i dizalicu ali smo, onako nemoćni, mogli zaključiti jedino da nam je uštedio na demontaži pa smo svi zajedno nakon toga zapjevali - kazao je Ljubetić te dodao da su ih na gradilištu čuvali Bog, Vila Velebita, Sveti Ante, čija je kapelica kraj mosta i hrvatska vojska predvođena Antom Gotovinom.   
Maslenički most  srušen je 21. studenog 1991. čime je Dalmacija bila odsječena od ostatka  Hrvatske jer se do kontinenta moglo jedino Paškim mostom pa trajektnim vezama izmedju Žigljena i Prizne.  Nakon akcije Maslenica početkom 1993., postavljen je pontonski most. Gradnja Maslenickog mosta počela je, doslovno pod granatama već u srpnju iste godine. Većinu radova obavljali su noću i to u potpunom mraku. Most je svečano u promet pustio tadasnji predsjednik zemlje Franjo Tuđman na jučerašnji dan 8.travnja 1997. godine.



Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je bio na svečanosti s gotovo svim višerangiranim HDZ-ovcima iz Zadra te Goranom Marićem, ministrom državne imovine, rekao je da je izgradnja mosta 1993. bila nada za sve hrvatske ljude, naročito prognanike i branitelje.  

Na svečanost je došla i supruga nedvano preminulog ministra Jure Radića prema kome se most ponekad naziva i "Radićevim mostom". Najveća zamjerka mostu je što ga bura često zatvara, dok promet starim Masleničkim mostom nikad nije u prekidu pa se postavlja pitanje zašto novi nije sagrađen na mjestu starog. 



- Da je Maslenički most sagrađen na mjestu starog, autocesta bi bila 15 kilometara dulja.  Jer, stari je most 50 metara niži od betonskog, a europske norme nalažu da nagib smije biti do četir posto. Da bismo to izveli, trebali smo graditi dodatnih 15 kilometara autoceste - rekao je Enes Seferović, inžinjer građevine koji je bio u nadzoru kvalitete prui gradnji oba mosta i tunela Sveti Rok. 
   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature