Obavijesti

News

Komentari 3

Prijemni ispit za Medicinski fakultet prošlo samo 247 učenika, upisna kvota je 300

Prijemni ispit za Medicinski fakultet prošlo samo 247 učenika, upisna kvota je 300

Studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu do 9. srpnja je u sustavu Postani student prijavilo 1175 kandidata

Kandidati koji žele upisati studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu moraju pristupiti prijemnom ispitu. Tim se ispitom provjerava predznanje iz biologije, fizike i kemije potrebno za studiranje medicine, prenosi Srednja.hr.

Prag iznosi 330 bodova, tj. 55% od ukupno 600 bodova, dok je prag po predmetu 40%, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

Ipak, maturanti su ovim ispitom izrazito nezadovoljni, a loši su i rezultati. Od oko tisuću njih, ispit je prošlo samo 247 učenika. Ukupna upisna kvota za ovu godinu iznosi 300 mjesta.

I Capak ima 'gažu' na fiktivnom fakultetu: 'U procesu prijave su me pitali da budem nastavnik'
I Capak ima 'gažu' na fiktivnom fakultetu: 'U procesu prijave su me pitali da budem nastavnik'

Prema Središnjem prijavnom uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje od petka 9. srpnja, studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu do tog je datuma u sustavu Postani student prijavilo 1175 kandidata. Za njih 715 to je bio prvi izbor, ali fakultet je i ove godine, kao i prethodnih, odredio kvotu od 300 upisnih mjesta.

Ispit je kasnio sat vremena

Rezervirana su za one koji najbolje napišu državnu maturu, kao i prijemni ispit iz biologije, fizike i kemije. I upravo su tu mnogi 'pali'.

Prijemni se održao u subotu, a prema podacima u sustavu Postani student, ukupni prag od 55% ili 40% po predmetu zadovoljilo je samo 247 maturanata. Maturanti su već na samom ispitu bili izrazito nezadovoljni težinom nekih od njegovih dijelova. Najviše je pritužbi na gradivo fizike i kemije.

Pritužbe imaju i na samu organizaciju ispita. Maturantica Neva je za Srednja.hr rekla da je prijemni ispit bio zakazan za 8 ujutro, a većina generacije je već oko 7.30 bila ispred MIOC-a, ali tada su saznali da se ispit piše u 9 sati:

- Bilo je već 8 kad smo saznali da će se ispit održati tek u 9 sati… Meni osobno nije činilo veliku razliku, ali su neki učenici putovali iz drugih gradova i ovo im je dodatno otežalo situaciju.

Slavko Orešković izabran za dekana Medicinskog fakulteta
Slavko Orešković izabran za dekana Medicinskog fakulteta

Neva kaže kako se ispit pisao tri sata, ali su uvjeti bili drugačiji nego na maturi. Komentirala je da je bilo jako vruće, a ispit je bio jako težak. Kaže kako je nakon ispita bio muk u učionici i jedino su se pitali što su to upravo pisali.

Neva ispit nije prošla, kaže da je odmah znala da ga je loše napisala:

- Ali sam i znala da čak i da sam se pripremala tri mjeseca više ne bih znala bolje riješiti ispit. Ipak, iznenadilo me koliko je zapravo ljudi palo prijemni, od nas tisuću manje od 250 ih je uspjelo zadovoljiti minimalni kriterij.

Ljuti se na onog tko je sastavljao pitanja za prijemni te dodaje da bi odustala od Medicinskog fakulteta da joj on nije tolika želja:

Fuchs o klimama i padanju u nesvijest: To nije masovno, a trebali su napraviti propuh...
Fuchs o klimama i padanju u nesvijest: To nije masovno, a trebali su napraviti propuh...

- Zanima me tko je sastavljao pitanja za prijemni i je li svjestan što je napravio? I dalje sam u šoku i ne znam što će biti s nepopunjenom kvotom. Ali ovo je daleko od regularnih uvjeta i da nisam toliko zaluđena medicinom, zgadio bi mi se općenito upis na faks.

Gradivo je bilo preopširno, a pitanja neprecizna

I njena vršnjakinja Maja iz Drniša nije prošla ispit. 

– Sam prijemni je imao 120 pitanja na zaokruživanje na kojem je po 40 pitanja odlazilo na pojedinačni predmet biologiju, kemiju i fiziku... Ispit je trajao tri sata - opisala je. 

Kaže kako su ju iznenadili s par pitanja o covidu koja se, smatra, nisu ni trebala naći u ispitu. Maja smatra da je obuhvaćen prevelik dio gradiva te je sve trajalo predugo, a koncentracija se polako gubila. Ispit je pisala u XV. gimnaziji te također smatra da je organizacija bila loša.

Vrijeme je upisa na fakultete: Zašto se isplati studirati i koje prednosti donosi diploma
Vrijeme je upisa na fakultete: Zašto se isplati studirati i koje prednosti donosi diploma

Smatra da loši rezultati proizlaze iz preopširnog gradiva i nepreciznih pitanja jer je sva tri predmeta učila za maturu. Maja na popisu studija ima i neke druge fakultete, a želja joj je upisati studij radiologije u Splitu.

Antonela iz Zadra među manjinom je učenika koji su prošli ovaj prijemni. Kaže kako prijemni nikad nisu lagani, ali ove godine je bio teži:

- Dio iz biologije je bio relativno lagan, fizika rješiva, ali kemija je stvarno bila dosta teška i nisam imala uopće ideju kako da riješim neke zadatke.

Također dodaje da je bilo premalo vremena.