Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Prijete mu godinama: 'Ušli su s pištoljem i pitali ima li četnika'

Neslužbeno doznajemo da su vlasnika kafića u Đevrskama više od deset puta napadali zbog nacionalnosti, upadali mu u kafić, vrijeđali njega i goste

Veljko Mandić (62), vlasnik kafića Terra u Đevrskama
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
291 komentara

Nikad se nisam bavio politikom niti me to zanima. Možda mi je životna pogreška što gledam ljude isključivo kao dobre ili loše i tako se ponašam, kaže Veljko Mandić (62), vlasnik kafića Terra u Đevrskama.

U taj su kafić 21. kolovoza oko 22.30 sati ušla tri mladića. Vikali su na Mandića te razbili vješalicu za odjeću i pivsku bocu. Veljko je uzmicao pred pijanim klincem koji je šakama nasrtao na njega. Neslužbeno doznajemo da su Mandića više od deset puta napali zbog nacionalnosti, upadali mu u kafić, vrijeđali njega i goste.

POGLEDAJTE VIDEO:

Napadač se povukao nakon što mu je jedan gost kafića zaprijetio bocom.

- Iskreno, da sam imala program sa Zvezdom, gledala bih Zvezdu jer sam njezina navijačica. Navijam za nju, ali kad igra Hrvatska, onda navijam za Hrvatsku! Osim kad igra sa Srbijom. I imam pravo navijati za koga želim i to je normalnim ljudima u redu. A pijana djeca zatrovana mržnjom koja rata vidjela nisu, to nije u redu. Tješi me što je velika većina normalnih ljudi i što je ovakvih nekolicina - kaže 52-godišnja suvlasnica kafića.

DSS: 'Napad na Srbe kod Knina i Kistanja nije slučajan incident'

Ogorčena je jer, kaže, balavurdija se opije pa ih dođe ponižavati.

- Mi 12 godina vodimo ovaj lokal i nikad nije bilo ovako da mu u očima vidiš mržnju. Sve je to politika kriva. Radi se o šaki jada, ali ako ti toj šaki jada ne staneš na kraj, vidjet ćeš kamo to vodi i neće biti dobro. To bi trebalo tako novčano kazniti da netko dobro razmisli prije nego što sljedeći put ponovi nešto tako - nastavlja suvlasnica.

Policija je iste večeri uhitila A. B. (28), J. K. (25) i K. K. (23). Svi su bili pijani. Optužni prijedlog podnijeli su protiv dvojice, 28-godišnjaka i 25-godišnjaka, zbog remećenja javnog reda i mira te vrijeđanja vlasnika na nacionalnoj osnovi. Najstarijeg su prijavili i zbog vožnje pod utjecajem alkohola, ali i odbijanja alkotesta.

Veljko Mandić (62), vlasnik kafića Terra u Đevrskama | Autor: Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Te večeri nepoznati mladići napali su i goste kafića u Uzdolju kraj Knina. Oni su gledali prijenos Zvezdine utakmice, a napala ih je maskirana skupina palicama i, kako neki tvrde, mačetama. Tad je najviše stradao maloljetnik (17) koji je sjedio odmah kraj vrata, a u kafiću je bilo prestravljenih žena, djece i staraca.

Oni su prošli s lakim ozljedama i užasom u sjećanju. Dvije djevojčice od oko 12 godina ispod stola su čekale da prođe tučnjava, zazivajući svoje mame.

Šibenska policija zasad ne dovodi u vezu napad u Đevrskama s napadom u Uzdolju.

No nakon prijave prošle srijede saznalo se i za onu od 25. srpnja.

REAGIRALI I SDSS-OVCI 'Napad pokraj Knina motiviran mržnjom prema nacionalnosti'

- Došla su tri mladića, goli do pojasa, i sjeli na terasu. Prišao sam im, predstavio se kao vlasnik i zamolio ih da se obuku jer su ipak u lokalu. Odgovorili su mi da neće, da su oni Torcida, da je ovo Hrvatska i počeli su pjevati navijačke i pjesme što vrijeđaju. Upozorio sam ih opet da lokal ima svoju muziku i da se utišaju. Rekli su mi da su ovo njihovi didovi i očevi oslobodili i da imaju pravo na to. Kazao sam im da je na mojoj terasi moje pravo i da pjevaju što žele na ulici, ali da se tu sluša muzika iz lokala - prisjetio se događaja Mandić, koji je te večeri u lokalu puštao Narodni radio.

Izgrednike je netko od gostiju snimao, a nakon što je video “iscurio” u javnost, za slučaj se zainteresirala i policija.

- Nakon mog upozorenja dvojica su se obukla, a treći, s hrvatskim grbom ispod potiljka, nije htio. Nastavili su pjevati, a ja sam, nakon nekoliko beskorisnih upozorenja, pozvao policiju. Došli su, a oni su ustali i otišli kod policijskog auta, davali su izjave. Začudilo me što ih u tako pijanom stanju nisu odveli na triježnjenje. Samo su napustili kafić uz molbu policije. Bio sam razočaran, ali naknadno je policija ‘oživila’ postupak i podnijela prijavu - kazuje nam Mandić. Kaže da je čovjek bez predrasuda te da nerede uvijek rade pojedinci.

Rijeka: Predsjednik Vlade Andrej Plenković obiÅ¡ao brodogradiliÅ¡te 3. Maj OGLASIO SE I PLENKOVIĆ 'Osuđujem napad u Kninu, ali to nije odraz društvene klime'

- I ranije je bilo izgreda na nacionalnoj osnovi, ali posljednji je bio prije pet godina. Čovjek je imao pištolj plašljivac, došao je oko 11 sati prijepodne s još jednim čovjekom i naglas pitao ima li tu četnika. Bila je puna terasa i jedan se gost suprotstavio pitajući ih tko su oni da legitimiraju ljude. Nikad se nisam bavio politikom, to me ne zanima niti sam član stranke. Možda mi je životna greška što gledam ljude isključivo kao dobre ili loše i tako se ponašam. Smatram se realnim čovjekom. Držim da bi trebalo kažnjavati izgrednike i tako ih suzbijati - govori Mandić.

I on i supruga pribojavaju se okupljanja u Skradinu na Thompsonovu koncertu 31. kolovoza. Svoje strepnje prijavio je policiji.

Šibensko-kninska policija još traži počinitelje koji su napali vlasnicu i goste kafića u Uzdolju. Nakon konzultacija policije i Općinskoga državnog odvjetništva, napad je okarakteriziran kao kazneno djelo izazivanja nereda. Ako ih nađu i proglase krivima, prijeti im od šest mjeseci do pet godina zatvora. Napadači su došli u Golfu šibenskih registracija, vrijeđali ih na nacionalnoj osnovi, pitali ih slušaju li Thompsona...

Veljko Mandić (62), vlasnik kafića Terra u Đevrskama | Autor: Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Jedan od njih navodno je rekao “Srbi, ići ćete u kolone, traktorima ćete bježati”.

Premijer Andrej Plenković komentirao je napade rekavši da je to bio čin s predumišljajem i da treba poduzeti sve da se počinitelji otkriju, kazne i sankcioniraju.

- Ja osobno i Vlada vrlo smo oštro i momentalno osudili sve te incidente. Moramo djelovati kao samopouzdan narod koji cijeni postojanje manjina u svojoj zemlji i štiti njihova prava - rekao je Plenković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message