Obavijesti

News

Komentari 90

Privela ga policija: Prijetio je da će se raznijeti jer mu ruše kuću

Privela ga policija: Prijetio je da će se raznijeti jer mu ruše kuću
3

Zgradu u kojoj žive većinom socijalni slučajevi počeli su rušiti bageri. Branitelj Mirko Radan (43) nije htio izaći van iz zgrade. Poručio je da je spreman poginuti ako treba

VIDEO

U stanu je plinska boca! Samo neka dođu! Ja ću leći pod bager ako treba, ja sam bivši branitelj, imam PTSP! Nisam nikad ništa tražio od ove države, ali odavde neće me nitko iseliti – uznemiren je bio Mirko Radan (43) jedan od četvero stanara Manđerove ulice u Splitu koji bi uskoro mogli postati beskućnici. 

Krajem prošlog tjedna staru kamenu, poluruševnu zgradu, radnici su ogradili žicom, a stigli su i bageri. U ponedjeljak su počele pripreme za početak rušenja, a bageri su im došli do ulaznih vrata. Ubrzo je na teren izašla i policija koja je Radana i uhitila zbog izrečenih prijetnji. 

Stanari su socijalni slučajevi koje je u zgradu uselio Grad Split

Stanari Manđerove redom su socijalni slučajevi koje je uglavnom Grad Split uselio u tu zgradu. Osim Grada, suvlasnik zgrade je i privatna tvrtka Oromont. Rušit će se kako bi proširili ulicu. Taj zahvat gradske vlasti planiraju već 40 godina.

- Nas nitko nije obavijestio da se moramo iseliti, a nisu nam ponudili ni neki drugi smještaj. Evo vidite, ja imam osobnu s ovom adresom. Pa kako bi imala osobnu da sam se tu ilegalno uselila? U Splitu sam već promijenila 13 adresa, a na ovoj živim posljednjih 15 mjeseci. Svakoga jutra molim Boga da me pogleda... – kroz suze nam priča 67-godišnja Hanča Sultanić. Ni njezina prijateljica, Rozina Cvitanović (64) nije mogla zadržati suze. Rozina je na toj adresi dvije godine.

- Ova iz Grada što tu šeće rekla nam je da sutra idemo u Banovinu tražiti smještaj jer će nas inače hapsiti policija i odvoditi u zatvor – priča Hanča. Među stanarima koje čeka prisilna deložacija je i 56-godišnja samohrana majka Marija Pavela koja u zgradi živi s 19-godišnjim sinom.

- Umorna sam od seljenja. Sa sinom sam se selila preko 15 puta. Sin mi je u depresiji. Govori mi da je najbolje da se ubijemo! Leći ću pod bager ako treba! Živim od 600 kuna socijalne pomoći i zaradim štogod usput. Tu sam dvije godine, a od Grada sam dobila zeleno svjetlo da uselimo. Obećali su mi da će mi naći drugi smještaj kad počne rušenje, ali ništa. Izbacuju nas bez milosti – rekla nam je Pavela.

Dogradonačelnik Šundov 'nema pojma'

Lada Peranović iz gradske službe za imovinsko-pravne odnose i izgradnju, koja je jutros koordinirala radove na terenu potvrdila je da ovih dana počinje rušenje.

- Neki su tu legalno, a neki ilegalno. Oni su već obaviješteni o iseljenju, a koliko znam nikoga nećemo otjerati na ulicu. Zbog proširenja Manđerove sukcesivno će se rušiti cijeli blok kamenih zgrada, ovo je prva – rekla nam je Peranović. Nije nam znala reći koliko ukupno ima stanara u bloku zgrada predviđenim za rušenje.

Dogradonačelnik Jure Šundov na upit o slučaju Manđerova rekao je: “Nemam pojma o tome.”

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe