News

Komentari 138

Prijeti 'zeleni labud': Dolazi ekstremna financijska kriza

Prijeti 'zeleni labud': Dolazi ekstremna financijska kriza

Klimatske promjene dovest će do najvećih destabilizacija u ekonomskom sustavu, koje ni središnje banke neće moći riješiti, upozoravaju financijski stručnjaci u svojoj analizi

Klimatske promjene dovest će do serije događaja koje je BIS (Bank for International Settlements), koju inače nazivaju središnjom bankom svih središnjih banaka, nazvao "zeleni labud", čime najavljuju ekonomsku katastrofu i ekstremno opasnu financijsku krizu. 

BIS-ovi analitičari u ovih dan objavljenom opširnom izvještaju upozoravaju da će klimatske promjene dovesti do jedne od najvećih destabilizacija u svjetskom ekonomskom sustavu ukoliko svjetske vlade ne poduzmu konkretne korake kako bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena.

- Povećanje broja i intenziteta ekstremnih vremenskih uvjeta izazvat će nepovratne financijske gubitke. Činjenica je da svijet gubi bitku s klimatskim promjenama i one se pod hitno moraju integrirati u sve ekonomske modele svake države - navodi se u izvještaju

Broj ekstremnih vremenskih pojava e u zadnjih 40 godina učetverostručio, a ako se nastave još ekstremnije prilike, vjerojatno ćemo doći do toga da će se tražiti pomoć središnjih banaka, koje su odigrale vitalnu ulogu u zadnjoj financijskoj krizi.

- To nije odgovor. Središnje banke neće opet moći spasiti svijet - rekao je Luiz Awazu Pereira Da Silva, jedan od autora analize.

Nadalje se u analizi navodi da sadašnje financijske regulative i modeli neće moći ublažiti katastrofalne posljedice, koje će klimatske promjene imati na svjetski financijski sustav.

Umjesto njih potrebne su nove politike u koje će biti uključene vlade i središnje banke, ali i kapitalna ulaganja, ističe se u analizi i dodaju kako će biti potrebna globalna koordinacija u trenutku kada globalne financije budu ozbiljno kompromitirane. Posebno zabrinjava što analitičari BIS-a, koji se smatraju velikim financijskim autoritetima, gotov da ne ostavljaju mogućnost da se financijska kriza može izbjeći.

"Zeleni labud" se inače od "crnog labuda" razlikuje po tome što će se svi rizici "zelenog labuda" sasvim sigurno jednog dana materijalizirati i može puno više ugroziti čovječanstvo nego sama financijska kriza. Naime, "zeleni labud" osim financijske krize za sobom povlači lančanu rekaciju brojnih događaja i kriza koje je trenutno teško predvidjeti.

Najčitaniji članci