Obavijesti

News

Komentari 5

Pripremaju evakuaciju oko 50 mještana: 'Ne izlazim iz kuće, samo gledam vodu kako raste'

Pripremaju evakuaciju oko 50 mještana: 'Ne izlazim iz kuće, samo gledam vodu kako raste'
8

Voda se diže brže nego proteklih dana, upravo nam dolaze ekipe iz Karlovca, Čakovca, ekipa iz Metkovića je već dolje, pripremamo sve snage koje su operativne na vodi, spremni su za najgore, kažu u HGSS-u

Poplave u vrgoračkim selima pogoršavale su se cijelu noć. Iz sata u sat voda je navirala rušeći privremene nasipe i ostavljajući na desetke domaćinstava odsječenim od svijeta. Potopljene su i ceste. Zasto smo sinoć Kokoriće obilazili alternativnim makadamskim putem, mimoilazeći se tek s vozilima Hrvatske gorske službe spašavanja. U zaseoku Kutac probijali su se i čamcem kroz blatnjavu kišnicu pomažući izoliranom stanovništvu prevoziti potrepštine, iznijeti namještaj i vrjednije kućanske aparate. Prema još nepotvrđenom rasporedu, danas bi trebali evakuirati pedesetak mještana. Od dijela njihova sela doslovno je nastao otok. A kad se jučer oko 17 sati već smračilo, ostali su i bez javne rasvjete. Po neumornoj kiši, u potpunom mraku, gledali su kako voda oko njihovih domova nezaustavljivo raste. Pola metra u manje od 12 sati, svjedoče neki. 

POGLEDAJTE VIDEO

Uspjeli smo stupiti u kontakt s Đurđom, jednom od stanovnica izoliranog Kutca: 

- Ja sam u kući, ne izlazim vani nigdi baš. Kutac je odsječen skroz. Povirila sam vani, vidila situaciju i to je to. Voda dolazi baš sa svih strana - kratko nam je kazala. 

Vrgorac: Poplavljene prilazne ceste pojedinih sela

U obilasku poplavljenog područja susreli smo mještanina Ivana. Uvjeren da se njegovi susjedi iz donjeg polja više nikada neće moći vratiti svojim kućama. 

- Morat će iseliti. Nema smisla da žive više tamo u podnožju voda je navrla toliko da ne mogu izaći, ostanu li, morat će se svako malo susretati s poplavama. A sve je to počelo kad je napravljena autocesta, onda je zatvoren put podzemnim vodama. Događalo se i ranije da polja poplave, ali ovakvo nešto nikada - odlučan je Kokorićanin. S tim se slaže i Ilija koji živi iznad ceste, na uzvisini, pa voda nije uspjela doći do njegova doma: 

- Mi u Kokorićima smo ode na visini, nama je stanje dobro. Ali oni u Kutcu su u problemu, nismo ni mi mogli do njih, nego gledamo na televiziji šta im se događa i čujemo se telefonom. Ako dođe ode nama voda onda su oni skroz poplavljeni - dodaje Ilija koji također smatra da će mještani morati iseliti. 

Vrgorac: Poplavljene prilazne ceste pojedinih sela

Dubina vode ispred kućnih pragova je tolika da ljudi doslovce ne mogu dotaknuti tlo bez da zarone. Iz podruma i podova u stanovima počele su izbijati vodoskoci. Pritisak je prevelik, a prognoza jako loša. 

U pripremi je plan evakuacije. HGSS-ovcima iz obližnjih stanica u pomoć pristižu kolege iz čitave Hrvatske. Potvrdio je to Antonio Tolić iz makarske postaje: 

- Voda se diže brže nego proteklih dana, upravo nam dolaze ekipe iz Karlovca, Čakovca, ekipa iz Metkovića je već dolje, pripremamo sve snage koje su operativne na vodi, spremni su za najgore. Trenutno su Kokorići odsječeni skroz, u pitanju je 50-tak ljudi, voda se diže nenormalno brzo. Pripremamo plan evakuacije, još odluka nije donesena - dodao je u izjavi za Radio Dalmaciju.