Obavijesti

News

Komentari 51

Prisegnuli u potpunoj tajnosti: Dobili smo još 11 komandosa

Prisegnuli u potpunoj tajnosti: Dobili smo još 11 komandosa
7

Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima, objavio je MORH na svojim stranicama

VIDEO

U vojarni "Josip Jović" na Udbini je u srijedu navečer održana prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

Obuku je uspješno završilo jedanaest vojnika, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svečanosti commando prisege nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OS RH brigadni general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

- Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima. Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga - objavio je MORH. 

- Danas, u složenim sigurnosnim uvjetima diljem svijeta, vaša znanja i sposobnost su od posebne važnosti - rekao je general Šundov, te dodao:

- Danas počinje nova etapa vašeg vojnog poziva. Vaše zanimanje je zanimanje visokog rizika ali i ogromne časti, jer služiti domovini jedno je od najčasnijih zanimanja. Pripadnici ste elitne postrojbe Hrvatske vojske, vrhunski obučene i opremljene specijalne postrojbe, koja je u svakom trenutku spremna izvršiti najzahtjevnije zadaće.

Posebno se zahvalio instruktorima koji su uspješno prenijeli svoja znanja i vještine, načelnik GS OSRH je na kraju rekao:

- Svima kojima danas uručujemo zelene beretke i grb, simbole pripadanja specijalnim snagama, želim da ih s ponosom nosite, kako su to činili i vaši časni prethodnici. 

Obraćajući se nazočnima, brigadni general Perica Turalija je rekao:

 - Vaša izuzetna volja, entuzijazam, vjera u sebe i u onoga prvog do vas doprinijeli su svladavanju svih zadaća i prepreka koje su vaši instruktori stavili pred vas.

Istaknuvši kako su složenost i zahtjevnost obuke koja se provodila na najsurovijim terenima, rezultirali time da su na kraju ostali samo oni najkvalitetniji i najsposobniji, general Turalija je dodao:

- ZSS zahtijeva samo vrhunski obučene pojedince i postrojbe. Operacije koje provodimo i one za koje moramo biti spremni trebaju samo najjače, a vi ste to demonstrirali na najbolji način tijekom obuke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina