Obavijesti

News

Komentari 0

Prisegnuo novi pakistanski privremeni premijer

Prisegnuo novi pakistanski privremeni premijer

Prvi će zadatak za Anvar-ul-Hak Kakara (52) biti izbor članova vlade koja će voditi zemlju prije izbornog razdoblja, a ono bi moglo potrajati mjesecima

VIDEO

Anvar-ul-Hak Kakar u ponedjeljak je prisegnuo u Pakistanu da bi i službeno mogao preuzeti ulogu privremenog premijera i voditi zemlju do izbora zakazanih za nekoliko mjeseci.

"Nastojat ću očuvati islamsku ideologiju jer je ona temelj stvaranja Pakistana. Neću dopustiti da osobni interesi utječu na moje ponašanje ili službene odluke", rekao je donedavni senator pokrajine Balučistan na ceremoniji koju je uživo prenosila televizija.

Prisegnuo je pred predsjednikom Arifom Alvijem na dan državne neovisnosti i u prisutnosti dosadašnjeg premijera Šehbaza Šarifa.

Prvi će zadatak za Kakara (52) biti izbor članova vlade koja će voditi zemlju prije izbornog razdoblja, a ono bi moglo potrajati mjesecima.

Vlada je već objavila da izbornom povjerenstvu treba dovoljno vremena za ponovno formiranje izbornih jedinica, dok vlasti nastoje u zemlju donijeti stabilnost unatoč sigurnosnoj, gospodarskoj i političkoj krizi.

Otkako je s premijerske dužnosti smijenjen Imran Khan, nakon što mu je u travnju 2022. izglasano nepovjerenje, politička klima u zemlji bila je turbulentna.

Prošli je vikend popularni sedamdesetogodišnji Khan osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije. Khanu je zabranjeno kandidirati se na izborima idućih pet godina, no njegov je odvjetnik uložio žalbu na presudu.

Prošli mjesec parlament je na brzinu usvojio zakon kojim se privremenoj vladi daju veće ovlasti kada su posrijedi pregovori s međunarodnim tijelima poput Međunarodnoga monetarnog fonda.

Sjedinjene Države u srijedu su objavile da sa zabrinutošću prate situaciju u Pakistanu, strahujući da bi uoči izbora moglo izbiti nasilje.

Iza svakih izbora u Pakistanu stoji vojska, koja je, otkako je zemlja osnovana nakon podjele Indije 1947. godine izvela najmanje tri uspješna puča.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)