Obavijesti

News

Komentari 3

Privatna bolnica Medikol strateški projekt države: 'Nije riječ o davanju javnog novca'

Privatna bolnica Medikol strateški projekt države: 'Nije riječ o davanju javnog novca'

Vlada je na jednoj od sjednica uvrstila izgradnju privatne onkološke bolnice u strateški projekt države, što je naišlo na kritike. Ministar naglašava kako nije riječ o ulaganju države u privatni projekt

VIDEO

Takve kritike pokazuju nerazumijevanje ovog procesa. Nije riječ o ulaganju države u nekakav projekt, pogotovo ne privatni, moj zadatak kao ministra zdravstva, koji vodi reformu, je jačanje javnog zdravstva. Svi preduvjeti su se ispunili za uvrštavanje na popis strateških projekata kada je riječ o privatnoj onkološkoj bolnici Medikol, koja će, po njihovim idejama, predstavljati vrh onkološke terapije u ovom trenutku, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na kritike što je Vlada na jednoj od prethodnih sjednica izgradnju privatne onkološke bolnice Medikol uvrstila u strateški projekt države dok istodobno javna bolnica - Klinika za tumore ima stare aparate koji se kvare.

Opetovao je kako nije riječ o ulaganju države i davanju javnog novca u privatni projekt. 

- To je išlo u okviru Ministarstva gospodarstva, Ministarstvo zdravstva je dalo svoj input, mišljenja smo da svakome treba dati mogućnost, pogotovo onima koji žele unaprijediti zdravstvene ishode u RH - poručio je. 

'Nabavljamo 21 novi uređaj za zračenje'

Što se tiče javnog zdravstva, ministar je istaknuo kako će uskoro iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ići natječaj vrijedan preko 100 milijuna eura za nabavku 21 novog uređenja za zračenje za onkološke bolesnike. 

- To je iskorak koji nije viđen do sada u povijesti hrvatskog zdravstvenog sustava. U tijeku su završne pripreme, nakon čega će uslijediti javna objava tog natječaja, a čime ćemo omogućiti najmodernije uređaje za liječenje onkoloških bolesnika u Hrvatskoj i riješiti taj problem koji postoji. Radimo na njemu i rješavamo ga - istaknuo je. 

Bageri stižu i pred bespravno zdanje vlasnika Medikola, cijena rušenja 240.000 eura
Bageri stižu i pred bespravno zdanje vlasnika Medikola, cijena rušenja 240.000 eura

Privatni projekti su dobrodošli, dodao je, ali se ne smiju oslanjati na izvore javnog financiranja, što ni u ovom slučaju Medikola nije slučaj. 

Na pitanje što ako liječnici iz javnog zdravstva odu u Medikol tragom većih plaća, ministar je kazao kako je u razgovoru sa svim privatnim ustanovama jasno rečeno da moraju raditi na "odgajanju" svojih zdravstvenih kadrova. 

- Mnoge privatne bolnice traže specijalizacije za svoje djelatnike, educiraju ih od prvog dana završetka fakulteta da bi od njih stvorili vrhunske stručnjake. Sam odljev kadrova na način da ih se privlači boljom plaćom i uvjetima rada nije adekvatan i doista se borimo protiv toga - rekao je.

Investiciju izgradnje će financirati Medikol, a odluka proglašenja strateškim projektom ubrzat će proces ishođenja dozvola

Podsjetimo, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Šiljeg na toj sjednici Vlade je istaknuo kako ovaj privatni investicijski projekt predviđa izgradnju Specijalne onkološke bolnice, odnosno medicinskog centra Medikol, koji će obuhvatiti prostor za nuklearnu medicinu, centralni laboratorij, prostore za radiologiju, angiografiju i dijagnostiku, operacijske sale, prostor namijenjen intenzivnoj njezi, stacionar i centar za radioterapiju.

Realizacijom projekta planiraju se i nova zapošljavanja, dodao je, i to postupno - 129 radnika u prvom razdoblju rada pa do 562 u kasnijim fazama. 

Dug državnog proračuna nam je veći od 47 mlrd. eura, a dug zdravstva porastao za 59 mil. €
Dug državnog proračuna nam je veći od 47 mlrd. eura, a dug zdravstva porastao za 59 mil. €

Projekt bi se realizirao u Zagrebu na površini od 23.542 četvorna metra na području katastarske općine Pešćenica, a čestica je u vlasništvu Poliklinike Medikol. 

- Vrijednost ukupnih troškova projekta, procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu, iznosi 76,9 milijuna eura s PDV-om - rekao je dodavši kako je u siječnju ove godine sklopljen i sporazum između investitora i ministra gospodarstva. 

Investiciju u izgradnju samostalno će financirati Medikol, a odluka o proglašenju MCM-a strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske omogućit će ubrzanje procesa ishođenja svih potrebnih dozvola za početak građevinskih radova, koji počinju krajem godine.

Bit će to, priopćili su iz Medikola, najveći centar za liječenje onkoloških bolesti u Hrvatskoj i regiji, koji će pružati sveobuhvatnu i personaliziranu medicinsku skrb za pacijenta od prvog dolaska, preko dijagnoze do liječenja od karcinoma, a takav pristup pridonijet će ranom otkrivanju raka te bržoj i adekvatnoj dijagnozi, skratiti vrijeme liječenja i poboljšati ishod i kvalitetu života pacijenata, s ciljem povećanja stope preživljavanja i uspješnosti liječenja karcinoma u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije