News

Komentari 0

Priveden je novinar Indexa, sve zbog dvije objave na Twitteru?

Priveden je novinar Indexa, sve zbog dvije objave na Twitteru?

SRAMOTA Index piše kako je priveden zbog dvije objave na Twitteru, u prvoj spominje 'ACAB', a drugi tvit je satirična obrada pjesme 'Vilo Velebita'. Policija kaže da je priveden jer se nije javio na poziv

Policija je u ponedjeljak privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka.

Isti je dan proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno tvita u kojem je napisao skraćenicu 'ACAB' (all cops are bastards) kažnjen je s 200 njemačkih maraka, a za 'Govna Velebita', satiričnu obradu pjesme 'Vila Velebita', kaznu će saznati za tri dana.

POGLEDAJTE VIDEO

Kako piše index.hr, Duhaček je u nedjelju pri ulasku u Hrvatsku iz Bosnu i Hercegovinu bio obaviješten da ga traži policija.

Uhićen je drugi dan kad su ga dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci.

Index piše kako je Duhaček priveden zbog dvije objave na Twitteru, prvu je objavio 2018. godine, a drugu prije nekoliko tjedana. 

U prvoj objavi spomenuo je kraticu 'ACAB' (All Cops Are Bastards - svi policajci su gadovi). Radilo se o policijskoj intervenciji u jednom zadarskom fast foodu prošle godine što je Duhaček prokomentirao uz spomenutu kraticu. U drugom spornom tvitu satirički je obradio pjesmu 'Vilo Velebita', koju je preimenovao u 'Govna Velebita'.

Predsjednik HND-a: Ovo je nedopustivo!

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko osudio je ponašanje policije.

- Po onim informacijama koje su zasad dostupne, nedopustivo je da se novinari privode zbog satire. Pogotovo ako je kolega Duhaček, kako su objavili njegove kolege, prije toga imao razgovor s policajcima. Odvođenja kolege iz zračne luke poput najvećeg terorista zbog satiričnog tvita nimalo ne priliči zemlji koja će za tri mjeseca presjedati Europskom unijom - rekao nam je Zovko.

Policija: Trebao se javiti u Heinzelovu, ali to nije učinio

Zagrebačka je policija u ponedjeljak popodne medijima poslala priopćenje vezano za Duhačeka koje donosimo u cijelosti. 

 U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio.

Prije tog njegovog zaticanja na graničnom prijelazu, policijski su  službenici Policijske uprave zagrebačke, tijekom poduzimanja izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu ove godine,  u više navrata utvrdili da na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu navedena osoba stvarno ne živi.

Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci "Franjo Tuđman" u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske,  te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke.

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz Optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu. 

Najčitaniji članci