Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Priznali korupciju na fakultetu: 18 optuženih ljudi se nagodilo

Većina njih su studenti ili posrednici koji su dobili uvjetne kazne ili su osuđeni na rad za opće dobro, a jedna među njima je profesorica Blaženka Hadrović-Zekić

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
32 komentara

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku u utorak je započelo zasjedanje o razlozima za potvrđivanje optužnica USKOK-a protiv 37 uhićenih u aferi 'Index 2' na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Njih se tereti za kupoprodaju i namještanje ispita, a od istrage i uhićenja profesora, studenata i posrednika prošlo je 17 mjeseci. 

Prvog dana zasjedanja Optužnog vijeća donesene su presude za 18-toro optuženih koji su se prethodno nagodili sa USKOK-om i potpisali izjave o prihvaćanju sporazuma i predloženih kazni. Većina njih su studenti ili posrednici koji su dobili uvjetne kazne ili su osuđeni na rad za opće dobro, a jedna među njima je profesorica Blaženka Hadrović-Zekić kojoj je kazna zatvora također zamijenjena radom za opće dobro. 

Ostali osumnjičenici se nisu nagodili pa će u nastavku zasjedanja Optužnog vijeća biti određen početak suđenja za njih. 

Suđenje tako čeka USKOK-ove optuženike profesora Gorana Marijanovića, Branimira Dukića, Anku Mašek-Tonković, Miljenka Crnjca, Luku Crnkovića, Dražena Barkovića te asistenta Dražena Čućića, kao i druge studente i posrednike. 

Njih USKOK tereti za primanje i davanje mita, zlouporabu ovlasti i položaja te posredovanje. Profesori su studentima upisivali prolazne ocjene u indekse bez prethodne provjere znanja, a  za uzvrat dobivali novac, alkoholna pića, janjce, prasce, vrijedne predmete pa čak i automobilske gume.

Možda vas zanima i ovo:
Message