Obavijesti

News

Komentari 26

Priznali krivnju: Nagodili se sa sucem pa dobili uvjetne kazne

Priznali krivnju: Nagodili se sa sucem pa dobili uvjetne kazne
3

Troje profesora i četvero studenata na osječkom Županijskom sudu priznalo je krivnju u aferi Index. Umjesto zatvorske dobili su uvjetne kazne i rad za opće dobro

VIDEO

Još troje profesora i četvero studenata u utorak je na pripremnom ročištu na osječkom Županijskom sudu priznalo svoju krivnju u aferi "Index" te su osuđeni za prepisivanje znanstvenih radova, uzimanje novca, automobilskih guma, pečenih prasaca i janjaca i upisivanje prolaznih ocjena bez polaganje ispita. Uskok ih je dugo vremena tajno pratio i snimao, a nakon suočavanja s dokazima na pripremnom ročištu sve više sudionika ove velike afere koja je potresla osječko Sveučilište pristalo je na nagodbu sa sucem.

Prvooptuženi, sada već umirovljeni profesor Goran Marijanović, osuđen je na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, s tim što se jedna godina odnosi na bezuvjetni zatvor, a preostalih godinu i 11 mjeseci je kažnjen uvjetno ukoliko sljedećih pet godina ne ponovi kazneno djelo. Pritom je dužan platiti novčanu kaznu od 100.000 kuna, a u proračun Republike Hrvatske mora uplatiti 13.000 kuna koliko mu se nedvojbeno dokazalo da je primio mita.

Umirovljena profesorica Anka Mašek Tonković osuđena je na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, a Marijanovićev asistent, Dražen Ćućić, zahvaljujući nagodbi, dobio je godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro u trajanju od 730 sati.

Profesor Dražen Barković osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, a s osuđujućom presudom prošlo je i četvero studenata. Njih trojica osuđeni su na četiri mjeseca zatvora, što im je zamijenjeno radom za opće dobro u trajanju od 40 mjeseci, dok je jedna studentica osuđena na pet mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sljedeće pripremno ročište je 10. ožujka, a tada će mogućnost nagodbe dobiti i ostali optuženici, među kojima i profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković.

Inače, afera Index je rezultat godinu i dva mjeseca velikih istražnih radnji, uhićenja i obavijesnih razgovora nakon kojih je Uskok podignuo optužnicu protiv 38 profesora i studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Optužnicom se okrivljenim profesorima i asistentima na Ekonomskom fakultetu u Osijeku stavlja na teret da su 2010. i 2011. godine, sukladno prethodnom dogovoru s okrivljenim posrednicima, u više navrata okrivljenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta. Činili su to bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje. Zauzvrat su, stoji u optužnici, u više navrata primali novac i razne darove.

Najveća svota koja se neslužbeno spominjala pri kupoprodaji ispita je 1.800 kuna za neutvrđeni predmet. Navodno je jedan od profesora nakon sređivanja ocjene studentu dobio nove gume za automobil. U drugom slučaju spominje se da su studentice prepisivale znanstvene radove i tako dobile prolazne ocjene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag