Obavijesti

News

Komentari 27

'Probao sam ući u zgradu, bilo je nemoguće, bilo je puno dima'

'Probao sam ući u zgradu, bilo je nemoguće, bilo je puno dima'
30

Bilo je pacijenata koji su nepokretni na trećem katu i bilo ih je teže evakuirati, morali su ih nositi, a požar je izbio kat ispod. Vatra je srećom bila na kraju hodnika, pa je najveći problem bio dim, rekao je Ivanović

VIDEO

Ravnatelj Psihijatrijske bolnica Lopača, Neven Ivanović, kazao nam je da su medicinske sestre odmah krenule evakuirati pacijente čim su primijetile požar.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnica Lopača : “Sestre i vatrogasci spašavali su nepokretne iz požara” Reporter: Bogdan Blotnej

Posted by 24sata on Saturday, 18 August 2018

- Bilo je pacijenata koji su nepokretni na trećem katu i bilo ih je teže evakuirati, morali su ih nositi, a požar je izbio kat ispod. Vatra je srećom bila na kraju hodnika, pa je najveći problem bio dim. Nakon 15 minuta nije se moglo ući u zgradu, vatrogasci su išli s kisikom - kazao je.

Pokretanje videa...

00:49
Planula psihijatrijska bolnica kod Rijeke, jedan čovjek mrtav
Planula psihijatrijska bolnica kod Rijeke, jedan čovjek mrtav


 
- Pacijente smo primarno smjestili ispred zgrade, a onda smo pozvali Hitnu koja je ozlijeđene odvezla u Rijeku - rekao je Ivanović i dodao kako je očevid i dalje u tijeku, a pomoć su mu obećali ministar zdravstva, Milan Kujundžić koji je jučer i bio u Rijeci, a jutros ga je zvala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te također ponudila pomoć.

Istaknuo je i kako je dio pacijenata zasad smješten u njihovoj ustanovi, a drugi dio u KBC-u Rijeka. Karlovačke bolnice ponudile su primiti 30 pacijenata, ako to bude potrebno. Naglasio je i kako je otvoren broj telefona 099 2310 552 na koji obitelji pacijenata mogu dobiti informacije.  
 

Medicinske sestre požar počele gasiti same, ali bio je prejak...
Medicinske sestre požar počele gasiti same, ali bio je prejak...

U požaru koji je u petak oko 16 sati buknuo u Psihijatrijskoj bolnici Lopači pokraj Rijeke poginuo je jedan čovjek, a ozlijeđeno ih je više, a za obilaska mjesta nesreće iste večeri premijer Andrej Plenković u pratnji ministra Kujundžića rekao je da će se pomoći svima koji su u bolnici bili smješteni, onda prionuti istrazi, a nakon toga i sanaciji bolnice u Lopači.

Očevid je počeo rano ujutro u subotu.

Požar je bio zahvatio drugi i treći kat bolnice i širio se prema četvrtom katu, a gasilo ga je 50-ak vatrogasaca. 

Svi evakuirani pacijenti zbog požara Psihijatrijske bolnice Lopača zbrinuti su, nekoliko ozlijeđenih zadržano je na liječenju u Kliničkom bolničko centru u Rijeci, a policija je danas počela očevid na požarištu kako bi utvrdila uzrok toga požara u kojemu je smrtno stradala jedna osoba.

Nije bilo potrebno smještanje evakuiranih bolesnika u drugim bolnicama

Prema do sada dostupnim podacima iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka, jučer je u tu bolnicu iz Lopače prevezeno 15-ak ozlijeđenih osoba, od kojih je veći dio pregledan na hitnom traktu i pušten. Jedna osoba, rečeno je Hini u KBC-u, zadobila je opekline i nalazi se u odjelu intenzivnog liječenja, a na pulmološkom odjelu su četiri ozlijeđene osobe – jedna je zadobila i opekline i trovanje dimom, pa je u pulmološkoj intenzivnoj njezi, dok su tri osobe u bolnici zbog trovanja dimom.  

Svi pacijenti Psihijatrijske bolnice Lopača, evakuirani zbog požara, zbrinuti su, doznaje se od ravnatelja Bolnice Nevena Ivanovića. U njoj je bilo smješteno ukupno 114 ljudi:  94 bolesnika i još 20 korisnika smještaja u toj bolnici. Nakon evakuacije 80 osoba je smješteno u bolničkim paviljonima u Lopači, koji nisu zahvaćeni požarom, 31 osoba je smještena na nekoliko odjela riječke bolnice, dok ih je nekolicina od ranije na privremenom otpustu kućama. 

Tako nije bilo potrebno smještanje evakuiranih bolesnika u drugim bolnicama. Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je Hini da se u dogovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem odustalo od smještanja 30-ak psihijatrijskih pacijenata u bolnice u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi. "Mi smo se stavili na raspolaganje, organizirali smo kapacitete i čekali razvoj situacije, ali mi je rečeno da neće biti potrebno," kazao je Jančić.

Očevid na požarištu Psihijatrijske bolnice Lopača provode protupožarni inspektor i policijski službenici, a očevidom rukovodi zamjenica općinske državne odvjetnice u Rijeci.

Nakon očevida i utvrđivanja okolnosti izbijanja požara te svih relevantnih činjenica o stradalim i ozlijeđenim osobama, javnost će biti pravodobno obaviještena, naveli su iz policije.

Požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača buknuo je jučer oko 16 sati. Gasilo ga je 50-ak vatrogasaca, iste večeri je lokaliziran, a bio je zahvatio drugi i treći kat bolnice te se širio prema četvrtom katu. 

Požarište su iste večeri obišli premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik Željko Plazonić, župan Zlatko Komadina i drugi.

Predsjednica: Apeliram da se što prije riješi klizište i pristupna cesta

Ravnatelj Neven Ivanović izvijestio je predsjednicu Grabar-Kitarović o požaru i tragediji koja se odvijala na požarištu. Ravnatelj Ivanović kazao je kako je stanje trenutno pod kontrolom,  te da su svi pacijenti trenutno zbrinuti.

Predsjednica Republike kazala je kako „zahvaljuje osoblju bolnice na pravodobnoj i izvrsnoj reakciji i na njihovoj prisebnosti kojom su spasili pacijente i spriječili veći gubitak ljudskih života i teža ozljeđivanja“, te da „zahvaljuje i svim vatrogascima iz Rijeke, Čavla, Jelenja i Bakra koji su sudjelovali u gašenju i svima koji su pomogli kako bi se spriječili veći razmjeri ovog tragičnog događaja“.

Predsjednica Grabar-Kitarović pozvala je da se što prije sanira klizište i cesta između Grahova i Lopače, što prije stavi u funkciju. 

- I ovom prilikom naglašavam kolika je važnost pristupne ceste kroz Jarke do bolnice te apeliram na sve odgovorne da se što prije pristupi sanaciji klizišta i da se ta cesta stavi u funkciju. Upravo je ova situacija pokazala kolika je važnost te prometnice, jer da je ista bila u funkciji vatrogasne ekipe bi mogle do bolnice doći puno brže - istaknula je Predsjednica.

Predsjednica Grabar Kitarović je cestu između Grohova i Lopače, zbog klizišta zatvorenu za sav promet još od veljače 2014. godine, obišla u studenom prošle godine, u pratnji predstavnika Grada Rijeke i Općine Jelenje, navodi se u priopćenju.

Očevid: Isključen je tehnički uzrok požara

Očevidom na požarištu Psihijatrijske bolnice Lopača isključen je tehnički uzrok požara, a identitet, kao i uzrok smrti osobe koja je poginula u požaru bit će utvrđen obdukcijom, izjavila je u subotu glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Ankica Kolić.

Kolić je, nakon očevida koji je završen u subotu oko 12 sati, kazala da su u požaru najviše oštećeni prvi i drugi kat bolnice, da su krovište i ostali djelovi manje oštećeni te da će nastala materijalna šteta biti utvrđena naknadno. Sva prikupljena saznanja u vezi s požarom biti će predana mjerodavnim tijelima, dodala je .

Psihijatrijska Bolnica Lopača je specijalna bolnica čiji je osnivač Grad Rijeka. Smještena je u riječkom zaleđu, a namijenjena za liječenje duševnih bolesti i poremećaja te rehabilitaciju oboljelih.  Psihijatrijska djelatnost  u njoj se provodi od 1967. kada se u tadašnji Zavod za socijalno zdravstvenu zaštitu  počinju primati prvi psihički bolesnici iz cijele Hrvatske. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina