Obavijesti

News

Komentari 0

'Problema je puno, ali nastavit ćemo tražiti dobra rješenja za sve ljude koji žive od mora'

'Problema je puno, ali nastavit ćemo tražiti dobra rješenja za sve ljude koji žive od mora'
3

U šibenskom Solarisu završeno je ovogodišnje tradicionalno okupljanje ribara iz cijele Hrvatske. Dva dana raspravljali su o aktualnom stanju u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, ali i inspekcijskom nadzoru u ribarstvu

VIDEO

U šibenskom Solarisu završeno je ovogodišnje tradicionalno okupljanje ribara iz cijele Hrvatske. Tijekom protekla dva dana raspravljali su o aktualnom stanju u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, ali i inspekcijskom nadzoru u ribarstvu te izazovima koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare, ali i efekti i potencijali EU fondova za unapređenje hrvatskog ribarstva.

Ovogodišnji zaključci su da ribari trebaju biti stalno i aktivno uključeni u izradi proglašenja zaštićenih područja na moru, da je radnike u ribarstvu potrebno smatrati deficitarnom radnom snagom zbog lakšeg zapošljavanja strane radne snage, da se pomorski dodatak treba povećati s 33 eura na 53 eura, da je potrebno u sportski i rekreacijski ribolov uvesti obavezu slanje podataka zbog praćenja stanja stokova te da je potrebna brža obrada zahtjeva za državnu potporu za štete na uzgajalištima dagnji te nastavak aktivnosti na utvrđivanju štete na uzgajalištima kamenica. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je ribarske susrete i otvorila, naglasila je da će ribarstvo uvijek imati podršku Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, Istaknula je da je sektoru ribarstva i akvakulture isplaćeno više od 80 milijuna eura potpore iz europskih izvora i Državnog proračuna.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepan Nedoklan je u obraćanju i panel raspravi upozorio na brojne probleme s kojima se susreću hrvatski ribari:

- Jasno i glasno komuniciramo svoja stajališta i ne odstupamo od njih, zastupamo interese naših kolega koji žive od mora. Nadležna Uprava za ribarstvo i ostale institucije s kojima česti razgovaramo imaju sluha za naše probleme, Dokaz tome su potpore i nadoknade za ribare kao izdvojeni dio svakog paketa mjesta i odgovor na stalne krize koje unazađuju ribarstvo. Problema je mnogo, ali nastavljamo tražiti rješenja-rekao je Nedoklan.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil zahvalio je na dosadašnjoj suradnji i najavio nastavak angažmana Komore po pitanju zastupanja interesa hrvatskih obrtnika i ribara.

- Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za četiri posto. Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, takav je i Ceh ribarstva i akvakulture HOK-a koji aktivno i kontinuirano ističe probleme i traži rješenja, u dobroj suradnji s Upravom ribarstva. I na ovom Susretu formulirali smo zaključke s kojima ćemo pristupiti nadležnim institucijama, s ciljem unapređenja uvjeta poslovanja za hrvatske ribare -rekao je Kratohvil.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...