Obavijesti

News

Komentari 64

'Procurila' tajna o viskiju Jack Daniels čuvana čak 150 godina

'Procurila' tajna o viskiju Jack Daniels čuvana čak 150 godina
1

Priča koja govori da je recept za Jack Daniel's izmislio čovjek po imenu Dan Call i naučio svemu što zna svog šegrta Jaspera 'Jacka' Danielsa je laž, navode iz poznatog brenda. Recept je osmislio - Danov rob

VIDEO

Iz Jack Danielsa su nakon 150 godina otkrili pravu istinu o nastanku američkog viskija. Dosada je priča za javnost bila kako je Dan Call naučio svog šegrta Jacka Daniel'sa kako upravljati destilerijom u Tennesseeju i otkrio mu recept za danas svjetski poznato piće - Jack Daniel's.

Tvrtka je tek sad spremna priznati da je kontroverzna priča da je viski Jack Daniels izmislio rob - točna. Dan Call je imao roba po imenu Nearis Green koji je radio u destileriji. On je izmislio recept za popularni viski, a Dan je preuzeo sve zasluge.

- Čekali smo neki povod, kao što je godišnjica, kako bi javnosti iznijeli pravu istinu - rekao je povjesničar Nelson Eddy za New York Times.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nearis Green je najbolji proizvođač viskija kojeg znam - navodno je rekao svojedobno Call.

Ropstvo je ukinuto 1865. godine, a godinu kasnije Daniel je otvorio vlastitu destileriju u kojoj je zaposlio i dvojicu Nearisovih sinova.

Jedna fotografija iz tog razdoblja prikazuje muškarca za kojeg se vjeruje da je jedan od sinova, a on sjedi odmah pored Daniela i njegovih radnika. Ta fotografija pokazuje da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenika i da je igrao značajnu ulogu u tvornici. U to vrijeme je bilo uobičajeno da crni stoje u pozadini na fotografijama. 

Phil Epps, globalni brend direktor  tvrtke Brown-Forman, u čijem se vlasništvu nalazio Jack Daniel's 60 godina, ističe kako odluka da se Greenovi izbace iz povijesti čuvenog viskija nije bila namjerna. Međutim, u vrijeme kada je destilerija pokušavala osvojiti tržište američkog Juga, u kojem je vladala rasna diskriminacija, njihovo porijeklo ne bi bilo dočekano s oduševljenjem. 

Neki kritičari navode kako je otkrivanje istine nakon 150 godina ciničan potez i da su to napravili samo jer su se bojali da priča ne izađe na vidjelo. 

U destilerijama su nekad uglavnom radili robovi, a povijesni dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cijenjena. Vjeruju da neke metode korištene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u njemačkoj i britanskoj tradiciji, vuku porijeklo iz drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a