Obavijesti

News

Komentari 23

Procurila tajna pisma: Vatikan potresa korupcijski skandal

Procurila tajna pisma: Vatikan potresa korupcijski skandal
1

Talijanska televizija provela je istragu koja je pokazala da je bivši visoki dužnosnik Vatikana premješten protiv svoje volje kada se potužio na mrežu korupcije

VIDEO

Vatikan je uzdrmao korupcijski skandal nakon što je talijanska televizija objavila rezultate svoje istrage koja je pokazala da je bivši visoki dužnosnik premješten protiv svoje volje jer se potužio na nepravilnosti u sklapanju ugovora. 

U emisiji 'Neodorljivi' na privatnoj televiziji La7, u srijedu navečer prikazano je nekoliko pisama o korupciji koja je nadbiskup Carlo Maria Vigano, u vrijeme kada je bio zamjenik guvernera Vatikana, poslao nadređenima, među njima i papi Bendiktu XVI., piše Reuters.

Oglasio se i Vatikan koji je iskritizirao metode korištene u istrazi, ali je potvrdio da su pisma autentična te je izrazio žaljenje zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

Vigano, koji je zamjenik guvernera bio od 2009. do 2011., bio je drugi dužnosnik u odjelu koji je održavao vatikanske vrtove, ulice, zgrade, muzeje i druge infrastrukture. Nadbiskup, koji je sada vatikanski veleposlanik u Washingtonu, u pismima koja su objavljena rekao je da je kada je stupio na dužnost 2009. otkrio mrežu korupcije i nepotizma u vezi s dodjeljivanjem poslova vanjskih tvrtkama po napuhanim cijenama.

U jednom od pisama Papi Vigano je izjavio da su radnici u službi održavanja demoralizirani jer su se poslovi uvijek dodjeljivali istim tvrtkama koje su usluge naplaćivale barem duplo više od ostalih tvrtki. 

Iako su Viganovi rezovi troškova i transparentna štedljiva politika pomogli vatikanskom proračuna da umjesto manjka ima višak, 2011. u listu Il Giornale pojavili su se članci koji su tvrdili da je neučinkovit. U ožujku 2011. vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone obavijestio ga je da je smijenjen iako je na toj poziciji trebao biti do 2014. 

Bertoneu je Vigano bezuspješno pokušao objasniti da ne zaslužuje premještaj, nakon čega je poslao pismo i Papi. Unatoč tome što mu je rekao da bi premještaj, a i unapređenje bili poraz koji će teško prihvatiti, u listopadu 2011. premješten je u Washington.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb