Obavijesti

News

Komentari 181

'Prodajemo kuću i vikendicu jer želimo da naša malena ozdravi'

'Prodajemo kuću i vikendicu jer želimo da naša malena ozdravi'
2

Curica (2) iz Rijeke boluje od leukemije. Roditelji i obitelj prodaju imovinu kako bi je odveli na liječenje u SAD. Mogla bi joj pomoći eksperimentalna terapija koja stoji otprilike milijun dolara

VIDEO

Prodajem obiteljsku kuću, a moji roditelji vikendicu. Rasprodajemo apsolutno sve i cijeli dosadašnji život kako bi moja kćerkica i cijela obitelj tim novcem dobili novi život.

POGLEDAJTE VIDEO:

Govori nam to Marin Rončević iz Rijeke netom što je izašao iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, gdje mu se liječi dvogodišnja kći Mila i gdje ga je uz Milin bolnički krevet zamijenila supruga Sanja Matijević Rončević.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:04

Marin ubrzo sjeda u auto i juri dalje, ovjerava dokumentaciju kod javnog bilježnika, diže hipoteke, a vrijeme curi i svaka minuta je bitna. Malena Mila posljednjih godinu dana boluje od akutne mijeloične megakariotične leukemije. Roditelji s njom najkasnije početkom sljedećeg tjedna žele otići u Ameriku uvjereni da će tamošnje metode liječenja Mili spasiti život. Očekuju da je liječenje u dječjoj bolnici u Philadelphiji, onoj istoj u koju je i mala Nora Šitum, nažalost, prekasno stigla, njihovoj kćeri jedina šansa.

Cijenu liječenja još ne znaju, svakog trena iščekuju da im iz Amerike jave konačni iznos, ali predviđa se da će sigurno iznositi oko milijun dolara. Zato Marin i Sanja rasprodaju život, ali i pozivaju ljude da im pomognu, da uplate koliko mogu i da Mila preživi.

- Zahvalan sam neizmjerno liječnicima u KBC-u Rijeka, učinili su sve što su mogli. Nemamo ni jednu zamjerku na dosadašnje liječenje. No ono što je dostupno u Hrvatskoj, ali i u Europi, nije dostatno da bi se djeca s ovakvom dijagnozom izliječila. Amerikanci su razvili posve nove metode koje su do sada pokazale velik uspjeh - govori Marin napominjući da, uz konačan iznos cijene liječenja, iz Amerike čeka i takozvani “treatment plan”, odnosno detaljan plan liječenja kojim će se precizirati metode koje će liječnici koristiti.

Za početak će joj, kaže Marin, napraviti gensku analizu i sekvencioniranje DNK, a potom će se krenuti u neki oblik eksperimentalne terapije koja će se kombinirati s citostaticima kako bi se dijete dovelo u remisiju (stanje mirovanja bolesti).

Na kraju ide i transplantacija koštane srži. Sve će trajati oko godinu dana. Američki liječnici su, kaže Marin, procijenili da mogu liječiti Milu na osnovu kompletne liječničke dokumentacije iz Hrvatske koju su im poslali on i supruga, inače kardiologinja u KBC-u Rijeka.

Hoće li eksperimentalna terapija biti ona s matičnim stanicama ili, primjerice, s oslabljenim virusom HIV-a, to će se tek vidjeti. Zahtjev HZZO-u za plaćanje ovakve terapije u Americi Milini roditelji nisu ni slali jer se već od prije zna da zakoni u Hrvatskoj ne predviđaju plaćanje inozemnih eksperimentalnih načina liječenja, nego isključivo onih koji su u redovitoj kliničkoj primjeni i koji nisu dostupni u Hrvatskoj. Milina mama pojašnjava da bolest u početku nije zahtijevala transplantaciju.

- Kako je napredovala, pokazala se potreba i za time, pa se krenulo s različitim ciklusima kemoterapija kako bi se stvorili uvjeti za transplantaciju. No bolest je na kraju prešla u fazu koja je rijetka i vrlo teška, a prognoze za izlječenje su loše. Liječnici s KBC-a Rijeka odmah su kontaktirali europske stručnjake i kolege u Zagrebu. Rečeno im je da se može pokušati s još jednim lijekom, ali da se ne očekuju baš pozitivni ishodi liječenja. Zato smo se okrenuli Amerikancima koji su nam dali nadu i koji imaju specifične načine liječenja, onakve kakvih u Europi nema - kaže Sanja Matijević Rončević.

Mila je u ovom trenutku, kaže njezina mama, klinički jako dobro. Smije se, pjeva i pleše u bolničkoj postelji. No to se stanje, kaže, u trenu može srušiti kao kula od karata jer je Mila iznimno osjetljiva na sve infekcije, a u tijelu uopće nema leukocita. A baš sad, dok je dobro, važno je što prije krenuti put Amerike kako bi se nastavilo liječenje.

- Vjerujem da je u našim ljudima mnogo dobroga i da imaju srca pa sam nakon svega procijenio da je obraćanje za pomoć tim dobrim ljudima jedini put da pomognem svojem djetetu - priča Marin Rončević, a njegova supruga dodaje kako ju je neizmjerno dirnuo velik odaziv građana i činjenica da je ljudima stalo.

Supružnici Rončević mole ljude da im pomognu te će, kaže Marin, predočiti detaljno sve račune i troškovnik. Ako nešto novca ostane, prebacit će ga na račun Zaklade Nora Šitum.

Tko želi pomoći malenoj Mili, novac može uplatiti na račun broj HR3641330063110002644 u Banci Kovanica Varaždin na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - “darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević”.

Za plaćanja iz inozemstva BIC/SWIFT je SKOVHR22.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca