Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
252 komentara

Nasrnuo na učenike: Upozorili ga, ako se to ponovi - ide otkaz

Ovo je profesoru Franji Dragičeviću (64) prvi incident u 37 godina staža, a zadnjih nekoliko mjeseci više puta je upozoravao nedležne na situacije s kojima se susreće na satu

franjo dragičević
Foto: Željko Hladika/24sata
252 komentara

Franjo Dragičević (64), profesor Tehničke škole Čakovec koji je prošli tjedan nasrnuo na dvojicu učenika, nije dobio otkaz. Kako je izvijestila načelnica u Ministarstvu obrazovanja, ravnatelj je odlučio upozoriti nastavnika. 

Kako doznajemo, ravnatelj je nastavniku uručio upozorenje o povredi radne obveze s mogućnošću davanja otkaza ako se to ponovi.

PORUKE ZGROŽENIH PROFESORA 'Učenik mi je poslao sliku svog penisa i napisao da bi me j***'

POGLEDAJTE VIDEO:

KOLEGE STALE UZ PROFESORA 'Učenik me naguravao i vikao: Marš u pi** mat**! Jedi gov**'

Divjak: Nasilje ne može biti odgovor na nasilje

- Nasilje nikad nije bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje niti time išta rješavamo. Ovakva situacija zahtjeva mjere koje će biti sveobuhvatne. Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji djecu odgajaju, rekla je ministrica Divjak i nastavila:

- Iz pozicije nekoga tko je 29 godina u sustavu kao profesor, nužno je osvijestiti to s čime se profesori susreću. Kao profesor je dobro ukazati na tu situaciju, a kao ministrica smatram kako nije primjereno kazati da bi opet odgovarali nasiljem na nasilje jer tako urušavamo sustav. 

Cijeli ekosustav škole, smatra Divjak, treba drugačije reagirati na bilo koji oblik nasilja. Istaknula je kako će se razmotriti i postojeći sustav pedagoških mjera. 

Smatra da je najavljeni prosvjed učitelja u subotu sasvim legitiman. 

- Prosvjed učitelja je dobrodošao no moramo biti svjesni da u jednom takvom obliku djelovanja ne smijemo ni na koji način koristiti kao alibi za ičiju upotrebu nasilja pa makar ono bilo i odgovor na drugo nasije - pojasnila je ministrica. Na pitanje hoće li doći na nabavljeni prosvjed, odgovara kako će razmisliti ako dobije poziv. 

Smatra da nije istinita tvrdnja kako do nasilja dolazi zbog manjka stručnih suradnika, primjerice pedagoga i psihologa. 

- Nemamo manjak stručnih suradnika, čak bi rekla da imamo i blagi višak u odnosu na europski prosjek. Imamo male škole i male razrede pa je pitanje efikasnosti trebali li svaka škola imati takve suradnike. Škole bi trebale međusobno surađivati kako bi suradnici radili u više njih - zaključila je Divjak. 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Stipić: Dobije li profesor otkaz, sindikat će reagirati

Ako naš kolega Franjo Dragičević dobije otkaz, sindikat je spreman reagirati, kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod. 

Njegov sindikat u suradnji s dvije Facebook grupe koje okupljaju nastavnike u subotu u Zagrebu priprema prosvjed. Trenutno još traje izjašnjavanje nastavnika o tome treba li prosvjeda biti, no gotovo su sigurni da će nastavci izaći na ulice. Kada i gdje će se prosvjed točno održati još dogovaraju s policijom. 

Ukoliko Franjo Dragičević dobije otkaz, najavljuje Stipić, održat će u prosvjed pred čakovečkom Trećom tehničkom školom, u kojoj je nastavnik zaposlen. 

- Svako nasilje u školi zaslužuje osudu. No, isto je tako potrebno sagledati i okolnosti za svaki čin. Kako u dosjeu kolege Dragičevića do sada nije nije bilo nikakvih loših situacija, smatramo da bi otkaz godinu dana pred njegovu mirovinu bio prestroga mjera - objašnjava Stipić. Čuo se, kaže, s Dragičevićem koji mu je rekao da je sutra spreman i vratiti se u školu i uzeti radnu knjižicu. 

- Kažnjavanjem takvog učitelja poslala bi se loša poruka - smatra sindikalac. Ističe i kako je sigurnost prevažno pitanje u školama. Bez sigurnosti drugih učenika, ali i učitelja, dodaje, ne možemo govoriti ni o kakvim reformama. 

- Dvije su ključne pretpostavke svake reforme u školi. Prvo, svi učenici moraju se školovati pod istim uvjetima, i drugo, sigurnost rada učenika i učitelja. Bez toga je škola za život šuplji projekt koji će trajati koliko i njegovi politički akteri - zaključio je Stipić. 

Kako doznajemo, Dragičeviću su u obzir uzete olakotne okolnosti te neće dobiti otkaz. Sindikat će svejedno vjerojatno ipak u subotu održati prosvjed kako bi upozorio na probleme s neučinkovitim pedagoškim mjerama. 

O slučaju iz Čakovca u 13 sati izjavu će dati i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

franjo dragičević NASRNUO NA UČENIKE Profesor bi čak mogao dobiti i otkaz: Prestroga mjera ili ne?

Podsjetimo, bez obzira na to hoće li biti sankcija za profesora Dragičevića, školski sindikat Preporod, portal za učitelje i nastavnike nastavnici.org i članovi Facebook grupe Školska zbornica koja okuplja učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ostale članove prosvjetne zajednice, organiziraju prosvjed 'Za sigurne škole', koji će se održati iduće subote u Zagrebu.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message