Obavijesti

News

Komentari 298

Profesor koji je pisao Ustav: Milanović mora odmah dati ostavku! On teško krši Ustav

Profesor koji je pisao Ustav: Milanović mora odmah dati ostavku! On teško krši Ustav

To jednostavno ne dolazi u obzir i primjereno je  bivšem sjevernokorejskom vođi Kim Il-sungu, a ne demokraciji, rekao je za 24sata profesor Branko Smerdel, jedan od najcjenjenijih stručnjaka za ustavno pravo

VIDEO

Umirovljeni profesor  Branko Smerdel jedan je on naših najcjenjenijih stručnjaka za ustavno pravo. On je bio u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav. Upravo te izmjene su propisale današnje ovlasti i položaj Predsjednika Republike Hrvatske. Bio je i u radnoj skupini koja je pisala prvi Ustav Republike Hrvatske. Profesoru Smerdelu je netom završio mandat u saborskom Odboru za Ustav čiji član je bio punih 30 godina. 

Smerdel nema nikakve dvojbe da je Zoran Milanović prekršio Ustav odlukom da se kandidira na izborima, na listi SDP-ove koalicije.

Kaže da Milanović odmah treba podnijeti ostavku.

Milanović čeka odluku Ustavnog suda o kandidaturi. HDZ-ovci: 'Nezabilježen napad na Ustav'
Milanović čeka odluku Ustavnog suda o kandidaturi. HDZ-ovci: 'Nezabilježen napad na Ustav'

- Ne može se Predsjednik Republike kandidirati na parlamentarnim izborima prije nego podnese ostavku i tu nema nikakve dvojbe. Ovo je situacija bez presedana i teško, teško kršenje Ustava – kaže Smerdel za 24sata

Pitamo ga "natežu" li onda Milanović i njegovi pravnici tumačenje Ustava argumentom da se na izborima može kandidirati svaki punoljetni građanin i da to Predsjedniku nije zabranjeno. A planira podnijeti ostavku tek ako dođe u situaciju da bude izabran u Sabor.

Milanovićev potez promijenio je startne pozicije malih stranaka: Sada imaju još manje šanse...
Milanovićev potez promijenio je startne pozicije malih stranaka: Sada imaju još manje šanse...

- Čuo sam ih i nisam mogao vjerovati. Nije to nikakvo natezanje tumačenja Ustava, ovo što on radi je kontra svim principima i načelima Ustava, trodiobe vlasti, ustavnog položaja predsjednika i ovlastima vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Suprotno je to cijeloj ideji i svoj literaturi koju smo napisali kada smo 2000. godine promijenili Ustav. To jednostavno ne dolazi u obzir i primjereno je  bivšem sjevernokorejskom vođi Kim Il-sungu, a ne demokraciji. Mene osobno podsjeća na svibanj 1991. godine kada je čovjek koji se zvao Bora Jović podnio ostavku na mjesto predsjednika predsjedništva Jugoslavije kako bi izazvao vojni udar i spriječio Stipu Mesića da preuzme tu funkciju – kaže Smerdel. 

On objašnjava da Zoran Milanović nije fizička osoba nego Predsjednik Republike koji ima svoje dužnosti i ima izričitu zabranu da se bavi bilo kojim drugim javnim i profesionalnim djelatnostima, ne smije biti stranački aktivan i sudjelovati u kampanjama. Za Smerdela je i sama odluka da se kandidira javna djelatnost i stranačka aktivnost jer će biti na listi jedne stranke bez obzira na to što formalno neće ući u nju. 

- Pisali smo taj Ustav i nakon 10 godina jakog predsjedničkog sustava, baš zbog vojske, koja je imala veliku ulogu, sam predložio da vrhovni zapovjednik mora biti iznad stranaka. I to je prihvaćeno. A sada se događa ono što nemamo primjer niti u jednoj zemlji parlamentarne demokracije – objašnjava Smerdel.

Nakon ostavke Milanovića koju Smerdel očekuje, funkciju privremenog Predsjednika Republike preuzima predsjednik Sabora, u ovom slučaju Gordan Jandroković. Smerdel kaže da i ako Jandroković iz bilo kojeg razloga ne želi preuzeti funkciju ili mu se nešto dogodi, onda bi funkciju trebao preuzeti netko od potpredsjednika Sabora.

- Ako Predsjednik Republike ne podnese ostavku, onda Državno izborno povjerenstvo mora odbiti njegovu kandidaturu. Pretpostavka je da će se SDP žaliti, pa će tek onda o tome odlučivati Ustavni sud. Ustavni sud ima mogućnost dati i mišljenje ranije, ali to i inače ne rade jer se brinu za svoje mandate i interese – objašnjava profesor.

Kako je Milanović govorio prije 2 mjeseca: 'Da se kandidiram? Pa kakvo je to pitanje uopće...'
Kako je Milanović govorio prije 2 mjeseca: 'Da se kandidiram? Pa kakvo je to pitanje uopće...'

Pitali smo ga i za teoretske opcije oko toga što dalje, što u opciji da Ustavni sud prihvati kandidaturu dok je Milanović još na funkciji Predsjednika Republike, što ako ne, ali profesor kaže da se o tome ne može razgovarati jer takvih primjera nema i Milanović treba hitnom ostavkom prestati kršiti Ustav. "Ustav je pisan za racionalne i razborite ljude, a ne možete nikakvim racionalnim tumačenjem Ustava doći do tih hipotetskih situacija". Dao je i svoju politološku ocjenu čitave situacije.

- Čini mi se da Milanović namjerno radi džumbus i cirkus po principu "što gore, to bolje" kako bi u konačnici postigao svoj cilj, postao premijer i dobio sve ovlasti. On je tipični populistički političar  - zaključuje profesor Smerdel. 

Podsjetimo, Milanović je objavio da ide na izbore na listi SDP-a, ali da neće podnijeti ostavku na funkciju Predsjednika Republike. Planira ju podnijeti tek ako pobijedi u utrci za premijera, tj. ako bude imao dovoljno mandata za sastavljanje Vlade. Ako to ne uspije, planira ostati Predsjednik Republike...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 298
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije