Obavijesti

News

Komentari 4

Profesori ne smiju probleme s učenicima gurati pod tepih

Profesori ne smiju probleme s učenicima gurati pod tepih
1

RAD S UČENICIMA: Psihologinja Milijana Kovačević, koja ima 40 godina iskustva, nastavnicima savjetuje da s djecom razgovaraju, uče ih vještinama i bontonu

VIDEO

Ishitrene odluke, preporuke i birokratske mjere prosvjetnih vlasti nastavnicima stvaraju najviše problema. Tako je bilo u prošlosti i tako je, nažalost, i sad. Tvrdi to splitska psihologinja Milijana Kovačević, koja je više od 40 godina radila s djecom u osnovnoj školi. Svoja iskustva sažela je u knjizi koju je objavila nedavno. Knjiga se zove “Iz prakse školskog psihologa (neću kod Milijane)” i u njoj opisuje mnoge situacije iz dugogodišnje karijere.

- Htjela sam podijeliti svoja iskustva, laike upoznati s prirodom i dubokom humanošću posla psihologa u školi, popularizirati ga i demistificirati. Poruka je mnogo i, ako se knjiga pozorno i na pravi način čita, u njoj svatko može prepoznati sebe, bližnje, poznate... Ili mu može sinuti ideja što učiniti ili ne učiniti u određenim situacijama, može razriješiti neke svoje dileme, odgovoriti si na neka pitanja - objasnila je Kovačević.

Među ostalim se u knjizi navodi slučaj “agresivnog petaša” koji je znao nasilno nasrnuti na djevojčice, pa ga je ova psihologinja pažljivo i dugo “omekšavala” dok nije spoznao pogreške i napose se povezao s njom te realizirao u jednom školskom području. Piše i o “Domagoju” koji se borio za pažnju u svojoj obitelji opterećenom egzistencijalnim problemima, pa je zaostajao u školi. Rješenje se našlo u individualnom radu s dječakom i pružanjem pažnje za kojom je vapio. “Matej”, petaš koji se doselio iz Njemačke, junak je priče “Hoću peticu”, a novo okruženje, djeca i učitelji donijeli su mu psihosomatske tegobe - povraćanje i mučnine. Stručni tim iz Milijanine škole “Kman-Kocunar”, gdje je provela radni vijek, pomogao je dječaku, koji je upornim radom na hrvatskom jeziku svladao strah od nepoznatog u ambiciji za najboljom ocjenom.

- Bilo je i složenih poteškoća, pa i problema. Kad god su roditelji bili spremni na suradnju, bilo ih je moguće ublažiti pa postupno rješavati. Psiholog nije čarobnjak. Ne može pomoći nekome ako mu taj ne dozvoli da mu pomogne. Ako netko traži pomoć, a ‘moli Boga’ da je ne nađe, od pomoći ništa. Isto je i kad netko ne prihvaća to da ima poteškoću ili problem nego ih raznim psihičkim mehanizmima zaobilazi - rekla je Kovačević.
Kad je riječ o nastavnicima, upozorava da su uvjeti rada u prosvjeti sve lošiji.

- Danas je kolegama teško raditi. Sustav im ne pomaže i ne štiti ih, te su prepušteni sami sebi. Predlažem im da se što češće bave lijepim dijelom svoga posla. Teškoće treba rješavati odmah i timski te ne nositi teškoće doma. Treba ih izrazgovarati i ostaviti ih tamo gdje im je mjesto. Vrlo je važno više pozornosti posvetiti odgoju i razvoju životnih vještina. S učenicima treba puno razgovarati, upoznati ih u dušu, zadobiti njihovo povjerenje. Učiti ih valja i uljudnom ponašanju - zaključila je profesorica Kovačević.

Od darovite djece do znanstvenika

Psihologinja Kovačević bavila se i darovitom djecom, o čemu piše posebnu knjigu.

- U drugoj knjizi koju pripremam bit će više mjesta za one starije, prve u nizu darovite djece s kojima sam radila, koji su sad već svjetski poznati stručnjaci i znanstvenici - najavila je Kovačević planove.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...