Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Progovorio akter afere mailovi: Nikome nismo rekli što radimo

Navodi da su se manje-više svi eksperti poznavali međusobno i ranije kao profesionalni kolege, a glavna im je poveznica bila ministrica Dalić koja je imala glavnu ulogu u kreiranju zakona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
48 komentara

Tonći Korunić iz InterCapitala, investicijske tvrtke koja je bila jedan od savjetnika u restrukturiranju Agrokora ispričao je za Jutarnji list kako je bio pozvan u Vladu gdje su ga dočekali Martina Dalić i Zdravko Marić.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1199796 / ]

"Rečeno nam je da će Vlada oformiti stručnu skupinu nezavisnih stručnjaka koji mogu pomoći u sagledavanju posljedica krize Agrokora na hrvatsko gospodarstvo i u traženju rješenja za taj gorući problem", kazao je Korunić za Jutarnji list dodajući da im izrada zakona lex Agrokor na početku nije bila ni u primisli.

most U ZEMLJI SINKOPE Zašto se dr. Petrov i profesor Grmoja sad prave malo blesavi

Nakon prvog sastanka u Vladi nastavili su se susreti uključenih eksperata, a prema potrebi i sastanci s predstavnicima Vlade. Skupina je neformalno prozvana Borg, a Korunić objašnjava da je to potpuno krivo interpretirano.

"Borg je zapravo sam koncern Agrokor kao organizam koji crpi energiju drugih da bi opstao i narastao. Toga naziva se sjetio Ramljak. A kako se u našem poslu projekti kodiraju pod radnim nazivima, tako je taj projekt prozvan Borg", kaže Korunić te dodaje da je objavljivanjem fragmenata mailova izvučenih iz konteksta stvorena potpuno drugačija slika o "namjerama ljudi koji su dane i noći provodili pokušavajući naći rješenje za taj problem".

NIKOLA GRMOJA: 'Smisao prijedloga je pokazati kako nas je progutao Agrokor'

Navodi da su se manje-više svi eksperti poznavali međusobno i ranije kao profesionalni kolege, a glavna im je poveznica bila ministrica Dalić koja je, prema Korunićevim riječima, imala glavnu ulogu u kreiranju zakona.

"MORALI SMO BITI BRZI" Premijer: Dalić je imala ključnu ulogu da brine o gospodarstvu

Premijera Plenkovića spominje tek jednom i to na samim počecima rada ekspertne skupine kada su se propitivale mogućnosti kako Vlada može pomoći Agrokoru, a Plenković, kazao je Korunić.

Kaže da su s pripremama zakona počeli u strogoj tajnosti jer bi se na tržištu, smatra, dogodio potpuni kolaps da se radilo javno. Svima je tada bilo jasno da se mora raditi brzo i bez javne rasprave koja bi, kaže, rezultirala panikom u gospodarskom sustavu.

"SVE TREBA ISPITATI" Petrov: Dalić je rekla kako je Agrokor njezina odgovornost...

"Nastala bi panika, a posljedica bi bila blokada velikog dijela gospodarstva uoči Uskrsa i turističke sezone", ističe Korunić.

"Mi smo radili dan i noć, u svoje slobodno vrijeme, bez ikakve naknade i formalne uloge, ali vjerovali smo da radimo za dobrobit gospodarstva. Nismo nikome rekli što radimo, dogovor je bio da ni ženi ni djeci ne otkrijemo da se priprema taj zakon", ispričao je Korunić za Jutarnji list.

Završetak izrade zakona, kaže Korunić, okončali su s večerom u restoranu Fotić. Okupilo ih se desetak.  Atmosfera je, kaže, bila ugodna, ali nisu slavili jer su bili preumorni za to.

Tema: Afera mailovi

Možda vas zanima i ovo:
Message