Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Program za iPhone reći će vam zašto plače vaša beba

Program u 10 sekundi prepoznaje stanje bebe te vam nudi savjete kako bi je umirili. Znanstvenici su otkrili da bebe plaču na različitim narječjima

24sata
Foto: 24sata
10 komentara

Kompanija Biloop Technologic iz Barcelone lansirala je aplikaciju za iPhone koja će vam u deset sekundi otkriti zbog čega vaša beba plače.
- Prevoditelj plača baziran je na revolucionarnoj tehnologiji koja brzo određuje bebin plač na temelju pet emocionalnih ili psihičkih stanja: gladi, umora, dosade, stresa i živčanosti - kažu tvorci aplikacije Pedro Barrera i Luis Meca. Sve što roditelji trebaju učiniti je staviti mobitel pola metra od bebe i pokrenuti aplikaciju. Točnost aplikacije je 96 posto, testiran je na 104 bebe, a nakon što vam da objašnjenje zašto dijete plače, aplikacija će vam ponuditi i savjete kako ga smiriti. Prevoditelj plača za sada se prodaje samo u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i SAD-u za oko 50 kuna.

BEBE PLAČU NA NARJEČJIMA?
Novorođenčad plače na narječjima koja oponašaju od svojih majki, kažu znanstvenici sa njemačkoj sveučilišta Wurzburg. Navodno francuske bebe plaču s galskim naglaskom, a mali Nijemci s teutonskim. Iako je već bilo poznato da bebe osluškuju razgovore roditelja dok su još u utrobi, ovo je prvo istraživanje koje upućuje na to da bebe također kopiraju roditeljski stil govora. Znanstvenici idu još dalje i kažu da djeca plaču i na regionalnim narječjima. Računalno su analizirali plač 30 gladnih francuskih i 30 gladnih njemačkih beba. Kažu kako su mali Francuzi počinjali plakati tiho, a pri kraju bi pojačali ton, a Nijemci su to činili obrnuto, za što Kathleen Wermke kaže da je to klasičan način govora tih dviju nacija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message