News

Komentari 3

Projekcija na fontanama za one čiji su životi ugroženi: Svjetski dan migranata

Projekcija na fontanama za one čiji su životi ugroženi: Svjetski dan migranata

Povodom Svjetskog dana migranata Centar za mirovne studije je projekcijom na zagrebačkim fontanama odao počast stradaloj Madini (6), njezinoj obitelji te svima čiji su životi ugroženi u potrazi za sigurnošću

Projekcija prikazuje protjerivanje Madinine obitelji iz Hrvatske željezničkom prugom, i element je iz stripa Madina autorice Ene Jurov.

Europski sud za ljudska prava, podsjećaju u priopćenju, donio je presudu u kojoj je utvrdio kako je Hrvatska odgovorna za povredu prava na život šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny, kolektivno pretjerivanje njezine obitelji, ponižavajuće postupanje prema njezinoj braći i sestrama, povredu prava na slobodu i sigurnost te prava na pojedinačni zahtjev svim članovima njezine obitelji.

U mjesec dana koliko je prošlo od presude, jedina informacija koju je komunicirala Vlada Republike Hrvatske jest da - nisu pročitali presudu, naglašava CMS.

“Tolika je nebriga trenutno vladajućih za živote djece na našim granicama i za sigurnost izbjeglica, ali i za vladavinu prava i međunarodne obaveze naše države. Prije mjesec dana pozvali smo premijera Andreja Plenkovića da smijeni one koji snose zapovjednu i političku odgovornost u uspostavljanju i održavanju ovih nezakonitih praksi kao i uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga: vrh policije Nikolu Milinu i Zorana Ničena, državnu tajnicu Terezije Gras te ministra Davora Božinovića,” istaknula je Sara Kekuš iz CMS-a.

Do danas, čak mjesec dana od presude, odgovorni nisu smijenjeni ni sankcionirani, istraga nije provedena i počinitelji nisu kažnjeni.

”Svjedočimo zastrašivanju i kriminalizaciji građana koji pokazuju solidarnost i pružaju podršku izbjeglicama u Hrvatskoj. Visoki prekršajni sud je pravomoćno kaznio volontera organizacije Are You Syrious? koji je Madininoj obitelji pomogao da zatraže azil, kada su nekoliko mjeseci nakon pretrpljenog kolektivnog protjerivanja koje je za posljedicu imalo smrt njihove kćeri i sestre, ponovno stupili na teritorij Hrvatske”, navodi Tea Vidović iz CMS-a.

U priopćenju dodaju i kako su u međuvremenu izašli novi dokazi o nezakonitosti rada hrvatske policije, "odnosno izvještaj Odbora za sprječavanje mučenja Vijeća Europe, kojeg je MUP godinu dana nastojao blokirati, a koji potvrđuje kako Hrvatska provodi ilegalna protjerivanja te kako izostaju učinkovite istrage".

Svjetski dan migranata Hrvatska dočekuje s dokazima najokrutnijih kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata i Vladom koja toj praksi ne želi stati na kraj. Stoga Centar za mirovne studije poziva da Republika Hrvatska i Europska unija poštuju ljudska prava i omoguće sigurne i legalne puteve za osobe u potrazi za zaštitom i sigurnošću kako više ni jedna obitelj ne bi proživjela što je preživjela obitelj Hussiny, zaključuje se u priopćenju.

Najčitaniji članci