Obavijesti

News

Komentari 335

Hrvat u Seulu: Situacija među civilima nije tako alarmantna

Hrvat u Seulu: Situacija među civilima nije tako alarmantna
11

Pyongyang je preporučio Britancima, Rusima i još nekim stranim diplomatima da evakuiraju veleposlanstva jer im nakon 10. travnja neće moći garantirati sigurnost

VIDEO

Naravno da se ovih dana u Južnoj Koreji osjećaju povišene tenzije zbog zadnjih događaja u vezi sa Sjevernom Korejom, no situacija među civilnim stanovništvom još nije tako alarmantna - govori konzultant Nikica Dorešić, koji živi i radi u Seulu. 

Dodaje kako su se stanovnici naviknuli na provokacije preko granice, koje traju već oko 60 godina. Južnokorejci, istina, pojačano prate sve vijesti, ali nastavljaju normalno živjeti.

- Nema nikakvih posebnih mjera opreza za civile ili bilo čega što bi upućivalo na predratno ili ratno stanje. Korejske vlasti ne šire nikakva ratna upozorenja, osim što detaljno pokazuju vojne i političke vijesti - kaže Dorešić. Hrvatsko veleposlanstvo iz Tokija kontaktiralo je, kaže, njega i još nekoliko Hrvata koji ondje žive te se pobrinulo da budu u vezi ako bi se situacija pogoršala.

Projektili su spremni, stranim diplomatima savjetuju odlazak

Koliko je napeta situacija na Korejskom poluotoku svjedoči i preporuka Pyongyanga stranim diplomatima da razmisle o evakuaciji. Nakon sjevernokorejskog pomicanja projektila prema istočnoj obali, Južna Koreja je svoje ratne brodove poslala prema sjevernoj granici. 

Južnokorejska agencija Yonhap objavila je kako su lansirne rampe Sjeverne Koreje zaista napunjene projektilima, a Reuters piše kako je sjeverni susjed Rusiji preporučio da razmotri evakuaciju svog osoblja. Glasnogovornik ruskog veleposlanstva Denis Samsonov rekao je kako taj prijedlog razmatraju, ali da za sada evakuaciju ne planiraju. Dodao je kako su slične prijedloge dobile i druge zemlje. 

The Independant javlja kako je i Velika Britanija primila sugestiju o evakuaciji. Navodno je Pyongyang preporučio Britancima da evakuiraju svoje veleposlanstvo jer im nakon 10. travnja više neće moći garantirati sigurnost.  

Glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame rekao je kako su u izjavama iz Pyongyanga sadržani 'već poznati elementi', ali da je to izazvalo zabrinutost te da poduzimaju sve potrebne mjere. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 335

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti