News

Komentari 0

Projektom #poetryforchange započelo odbrojavanje

Projektom #poetryforchange započelo odbrojavanje

Na druženju u zagrebačkom Kulturnom informativnom centru, hrvatskoj je javnosti predstavljen projekt #poetryforchange koji je svojim stihovima definirao škotski konceptualni umjetnik Robert Montgomery

Ono što je Montgomery izrekao riječima, crtežom je približio naš poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar te dokazao kako umjetnost ne poznaje granice.

 «Vi hodate po kostima kraljeva i njihova tijela hrane vaše vrtove. Vi spavate na perju ptica i njihovi letovi ispunjavaju vaše snove», stihovi su škotskog konceptualnog umjetnika Roberta Montgomeryja kojima je danas, u Kulturnom informativnom centru, predstavljen projekt #poetryforchange.

Riječ je o projektu iza kojeg u Hrvatskoj, osim Roberta Montgomeryja, stoji i naš poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar, a kojim se želi poslati poruka kako se poezijom, lijepom riječi, lijepim mislima i ilustracijama može mijenjati svijet. Mijenjati nabolje.

Montgomery poeziju stvara relevantnom u svakodnevnom životu. U svom se izražavanju koristi novim medijima, a njegovi radovi pojavljuju se na velikim billboardima, svjetlosnim i gorućim skulpturama te mu omogućuju da prenese svoje poruke u širem smislu.


Billboardi su medij kojim se u izražavanju koristio i u Hrvatskoj

«Aplicirati stihove na billboarde počeo sam 2004. godine, sasvim slučajno i vidio da je to odličan medij za slanje dubokih, stvarnih, relevantnih poruka svijetu koji nas okružuje. Sretan sam što sam isto mogao učiniti i u Hrvatskoj. A Lunarova ilustracija, predivan crtež kojim je objedinio ovaj projekt #poetryforchange, samo je dokaz kako je umjetnost svugdje oko nas, primjenjiva u svim tehnikama i savršen način za komuniciranje», rekao je Robert Montgomery.

Slaven Kosanović Lunar ilustracijom je dočarao Montgomeryjeve inspirativne stihove na sebi svojstven, jedinstven način te rekao: «Iako imamo različite kanale izražavanja emocija i inspiracije, Robertove sam stihove nastojao pretočiti u svoj vizualni način komuniciranja. Montgomery vješto barata riječima, a poezija je moćna i sjajan je način da se izrazite. Sretan sam što sam mogao pridonijeti ovom odličnom projektu


Oba umjetnika istaknula su kako je ovo projekt kojim se najavljuje Međunarodni dan poezije, 21.03.2016. Tada će se, naime, u sklopu projekta tvrtke Julius Meinl «Pay With A Poem», odnosno «Platite kavu stihom», treću godinu zaredom u Hrvatskoj moći kava ili čaj u odabranim lokalima platiti stihovima.

«Sretni smo što smo u Hrvatsku doveli velikog umjetnika Roberta Montgomeryja, osobu s kojom treba ozbiljno računati u svijetu umjetnosti. On je čovjek čija je misija održati poeziju živom, te vjeruje da to može postići na način da je demokratizira, osuvremeni i da klasičnu literaturu plasira u nove medije i digitalni svijet. Kao i Julius Meinl, Robert želi promijeniti svijet – poezijom», rekao je Luigi Simonetta, predsjednik Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti te se pridružio najavi aktivnosti za Međunarodni dan poezije, kada će se kava u kafićima s Julius Meinl kavom moći platiti vlastitim stihovima.

Kroz druženje, sve okupljene vodio je poznati hrvatski komičar, radijski voditelj i imitator Luka Bulić, koji je ujedno i ambasador ovogodišnje kampanje tvrtke Julius Meinl «Platite kavu stihom» .

 

Najčitaniji članci