Obavijesti

News

Komentari 10

Proljeće počinje za 6 tjedana, ali i dalje nas očekuju velike oborine i grmljavinske oluje

Proljeće počinje za 6 tjedana, ali i dalje nas očekuju velike oborine i grmljavinske oluje
7

Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali do svibnja će biti nanesena šteta na jugu. Olujne runde mogu odgoditi temperature tipične za proljetnu sezonu - rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys

VIDEO

Proljeće počinje za šest tjedana, a na njegovom samom početku očekuje nas sezona oluja, kako piše AccuWeather. Meteorolozi upozoravaju da bi ovogodišnje proljeće moglo biti slično onom kišnom iz 2018. godine, kad je u sjevernu Europu došla 'Zvijer s Istoka'. Nije sve crno, u neke dijelove Europe bi se toplo vrijeme trebalo vratiti već u ožujku i travnju, ali oni dijelovi u kojima je još uvijek zimsko vrijeme će morati pričekati ta niske temperature i padaline popuste. 

Kišni dan u Puli

Južna Europa

Meteorolozi predviđaju da će početkom proljeća ostati aktivna olujna staza, koja je snažne oluje donijela u zapadnu Europu, a zatim i u južni dio kontinenta tijekom zimskih mjeseci. Oluje će tako slijediti put preko Francuske, a zatim u Italiju i regiju Balkana, posebno tijekom ožujka. Meteorolozi navode da će ovo biti neuobičajen obrazac za proljeće jer se u to doba godine oluje obično prate dalje prema sjeveru.
- Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali do svibnja će biti nanesena šteta na jugu - rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako će u regiji i dalje biti velikih oborina.

Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava u početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tijekom kraja 2020. godine. Oluje na početku proljeća nastavit će se i na Pirinejskom poluotoku, na kojem je zima bila burna. Iako bi to moglo odgoditi temperature tipične za proljetnu sezonu, vlažno vrijeme moglo bi se pokazati korisnim za tu regiju. Ove zime je to područje iskusilo obilne snježne padaline, izrazito u planinama koje obično ne dobivaju toliko snijega u tako kratkom vremenskom razdoblju. Tako bi Španjolska mogla ovo proljeće iskusiti dosta kiše što je za to područje blagoslov, dodaju meteorolozi.
- Otapanje snijega i kiša koje se očekuju početkom proljeća mogu zemlju dovesti u dobar položaj u pogledu vodnih resursa kako se približavamo kraju proljeća i početkom ljeta - kaže Roys.

Filip Brala/PIXSELL

 

Sjeverozapadna i centralna Europa


Sjeverozapadna i središnja Europa je ove godine iskusila jednu od najsnježnijih zimskih sezona u posljednjih pet godina, uključujući prvu “pravu snježnu oluju” za Nizozemsku u više od deset godina. Zbog toga se mnogi Europljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme, ali morat će se strpiti.

- Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno - poručuje Roys.

Zimska hladnoća zadržavat će se u ožujku na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske. Uz hladnoću u kasnoj sezoni, i dalje će se pojavljivati oluje kroz zapadnu Europu. Ova kombinacija može omogućiti da u brdima Škotske i čak na jug do Engleske te do viših visina Francuske i Njemačke snijeg pada do ožujka. Hladni, pa čak i mokri i snježni uvjeti kroz veći dio proljeća mogu odgoditi sadnju usjeva širom Francuske i Njemačke, ali i usporiti rast pšenice. Međutim, to se može pokazati korisnim u predviđenim vremenskim obrascima.

- Ako mirovanje završi kasnije, to bi moglo zaštititi biljke od bilo kakvih snažnih hladnih udaraca, čak i u područjima gdje nedostaje snježnog pokrivača kako bi se zaštitile zimske žitarice - rekao je dugogodišnji meteorolog AccuWeathera Jason Nicholls.

U drugom dijelu travnja i svibnja temperature će se početi penjati preko Irske i Britanskih otoka dok se olujni trag nastavlja dizati prema sjeveru.



Sjever Europe


Hladni zrak se zadržava u ranom proljeću širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske do početka proljeća. Do druge polovice proljeća, trag oluje kroz Europu će se pomaknuti prema sjeveru, što će omogućiti da u Skandinaviju stignu runde oborina. Blagi zrak također će pratiti olujne uroke širom sjevernih dijelova Europe. To će donijeti manje pojava snijega na nižim kotama, prognozira AccuWeather.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca