Prometni stručnjak o snimci iz tunela Sveti Rok: 'Vozač BMW-a je napravio niz prekršaja...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 57

Prometni stručnjak o snimci iz tunela Sveti Rok: 'Vozač BMW-a je napravio niz prekršaja...'

Prometni stručnjak o snimci iz tunela Sveti Rok: 'Vozač BMW-a je napravio niz prekršaja...'

Vozač bijelog BMW-a napravio je niz prekršaja uključujući pretjecanja s desne strane automobila, ugrožavanja sigurnosti premalim razmakom, pretjecanja voznom trakom autoceste

VIDEO

Željko Marušić, prometni stručnjak, analizirao je snimku vožnje autocestom A1 kroz tunel Sveti Rok koji je izazvao žustre rasprave na društvenim mrežama.

Na snimci možemo vidjeti sivi automobil i bijeli terenac. Sivi automobil vozio se ispred terenca u lijevoj traci, a onda mu se počeo približavati BMW. Sivi automobil nije prešao u desnu traku, čak ni kada je terenac upalio lijevi žmigavac. Tek pri izlasku iz tunela bijeli terenac otišao je u desnu traku, zaobišao sivi automobil i vratio se u lijevu traku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Lijeva traka VIDEO

Marušić je pojasnio kako je vozač sivog Renault Espacea vozio pretjecajnom trakom, no vozač bijelog BMW-a X6 vozio je uz opasno premali razmak, svjetlosnim signalom požurivao je vozača ispred sebe i na kraju pretjecao desnom trakom.

Istaknuo je kako su oba vozača počinila prekršaj, no vozač BMW-a ih je počinio znantno više, piše autoportal.hr

Vozač sivog Renault Espacea napravio je prometni prekršaj po čl. 142. st. 1 – vožnja pretjecajnom trakom autoceste (Autocestom se vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni). 

Vozač bijelog BMW-a napravio je niz prekršaja poput pretjecanja s desne strane automobila, ugrožavanja sigurnosti premalim razmakom, pretjecanja voznom trakom autoceste, požurivanja vozila ispred sebe davanjem zvučnih i svjetlosnih signala te premalog razmaka od vozila ispred. 

VIDEO Pogledajte ovog bisera! Na A1 napravili hitni koridor za vatrogasce. Onda stiže Porsche
VIDEO Pogledajte ovog bisera! Na A1 napravili hitni koridor za vatrogasce. Onda stiže Porsche

Kombinacija prekršaja koje je napravio vozač bijelog BMW X6 ukazuje i na elemente obijesne vožnje, koje nisu definirane Kaznenim zakonom, čl. 226.

Marušić stoga predlaže da se u svrhu povećanja izvjesnosti kažnjavanja za prometne prekršaje, sve opasne lokacije na cestama te autoceste treba premrežiti radarskim kamerama, koje bilježe/kontroliraju: brzinu, razmak, vezanost vozača i putnika, korištenje mobilnog uređaja, nepropisno pretjecanje, prolaske kroz crveno svjetlo, oduzimanje prednosti, poštivanje ugroženih sudionika u prometu, pješaka, biciklista, mopedista. 

HAK: Pojačan promet na A1 u smjeru Zagreba uz kraće zastoje
HAK: Pojačan promet na A1 u smjeru Zagreba uz kraće zastoje

Također smatra kako definiciju “Obijesne vožnje”, Kazneni zakon čl. 226., treba proširiti odredbom za vožnju autocestom uz razmak 75 posto i više manji od minimalnog temeljem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 142. st. 4 (razmak u iznosu prijeđenog puta u dvije sekunde pri konkretnoj brzini). 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 57

VIDEO

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...