Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Promjena navika: Znate li koliki je vaš ugljični otisak?

Ugljični otisak je pojam koji označava količinu stakleničkih plinova koju proizvodimo, izravno ili neizravno

Thinkstock
Foto: Thinkstock
4 komentara

Bili toga svjesni ili ne, svaki dan svojim izborima utjećema na ugljični otisak sebe i svijeta u globalu. Doslovno svaka odluka o načinu kako ćemo se kretati, ići na posao, na odmor, u nabavku, koji ćemo artikl odabrati u dućanu, paljenje i gašenje svjetala i elektroničke opreme u našem domu, kakvu ćemo hranu svakodnevno konzumirati i još mnoštvo drugih odluka - kolektivno sve utječe na budućnost našeg planeta. 

Tako gledano osoba osoba koja je vegetarijanac, te koja svaki dan na posao ide javnim prijevozom ili se vozi biciklom  ima manji negativni utjecaj na okolinu od osovbe koja svaki dan konzumira crveno meso, koristi automobil te na taj način svjesno ili nesvjesno u okolinu osloboditi veću količinu ugljičnog dioksida. Sama definicija pojma kaže kako je pojam ugljični otisak (eng. carbon footprint), mjera za ukupnu količinu stakleničkih plinova čiju emisiju neka osoba, kompanija, događaj ili proizvod uzrokuju, izravno ili neizravno

Kao što smo rekli, logika je da osoba koja na posao ide pješke ne oslobodi dodatnu količinu CO2 koju bi oslobodila u slučaju da koristi osobni automobil. Također, da bi jedan odrezak došao na Vaš tanjur potrebno je utrošiti mnogo više energije nego što je to potrebno za tanjur nekog variva bez mesa. Razmislite o tome. Naši izbori mogu utjecati na sliku okoliša i planeta na kojem živima, a samim time na stanje u kojem ćemo ostaviti svijet za buduće generacije. Hoće li to biti svijet nepredvidljive, često kataklizmične klime ili svijet koji, vođen održivim razvojem i životom u skladu s prirodom - u velikoj mjeri ovisi o nama.

Izračunajte koliki je vaš ugljični otisak

Kako bi saznali koliki je vaš otisak, barem približno, možete ispuniti upitnik na stranicama UNDP-a u Hrvatskoj na ovom linku.

Također pogledajte i video, priložen u galeriji.

Što mislite na ovoj temi? Ostavite svoj komentar na našem Facebook profilu! 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message